Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sunday Times rectificeert anti-IPCC stuk over Amazone

  •  
22-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Platter_300.jpg
Schrijver al eerder in de fout met ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van het klimaatpanel
De Engelse krant the Sunday Times heeft een artikel moeten rectificeren waarin het klimaatpanel IPCC ten onrechte van slecht wetenschappelijk onderzoek wordt beschuldigd.
In het stuk van Jonathan Leake werd zogenaamd aangetoond een IPCC-rapport uit 2007 ten onrechte had gesteld dat tot 40% van het regenwoud in het Amazonegebied te lijden zou kunnen hebben onder toekomstige klimaatveranderingen. Dat deed de schrijver onder meer door twee van de onderzoekers weg te zetten als ‘groene actievoerders met weinig wetenschappelijke ervaring’.
De krant verontschuldigt zich nu  voor het beeld dat hiermee is opgeroepen:
Het Amazone-statement van het IPCC wordt ondersteund door peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek.(…) We begrijpen en accepteren inmiddels dat de heer Rowell een ervaren klimaatjournalist is en dat Dr. Moore een expert is in bosbeheer (de beide onderzoekers) en we verontschuldigen ons voor de suggestie van het tegendeel.
Ook citeerde het artikel ten onrechte Dr. Simon Lewis van de Universiteit van Leeds als kritisch over de conclusies van het onderzoek.
Dit is niet de eerste keer dat een krant een anti-IPCC artikel van Jonathan Leake moet rectificeren. Ook de Duitse krant Frankfurter Rundschau zag zich daar al een keer toe genoodzaakt.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.