12

Supercommissie bezuinigingen VS faalt

Bulk bezuinigingen komt daardoor automatisch bij defensie terecht

De ‘supercommissie’ van de Amerikaanse senaat die een compromis moest zien te bereiken tussen Democraten en Republikeinen over de miljardenbezuinigingen die nodig zijn om de Amerikaanse begroting op orde te krijgen heeft zijn opdracht teruggegeven.

Dat meldt de Huffington Post. De commissie had de opdracht het in drie maanden eens te worden over het terugdringen van de overheidsuitgaven met ten minste 1,2 biljoen dollar (900 miljard euro). Nu er geen akkoord is bereikt, treedt in 2013 een omvangrijk pakket bezuinigingsmaatregelen automatisch in werking. Obama zei gisteravond dat hij zijn veto zal uitspreken over elke poging om het te torpederen, tenzij het Congres zelf met een alternatief komt. Het zwaartepunt van die automatische bezuinigingen ligt bij de Amerikaanse defensie. De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta gaf te kennen dat die een ‘verwoestende’ uitwerking op het Amerikaanse militaire apparaat zullen hebben.

De Amerikaanse president Obama zegt dat het falen van de commissie die de bezuinigingen voor de komende jaren had moeten uitwerken, te wijten is aan de starre opstelling van de Republikeinse commissieleden. Zij wilden volgens hem koste wat kost vasthouden aan een ‘belastingverlaging voor de rijken’.

Lees ook Volkskrant: Hoe nu verder met de Amerikaanse schuldenberg?

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (12)