12

Supermarkten aangeklaagd voor boycotten systeem leeftijdscontrole

Jumbo en andere supermarkten willen geen goed controlesysteem omdat dat ten koste gaat van drank- en tabaksomzet… 'De markt is vervalst'

Supermarktketen Jumbo en de branchevereniging voor supermarkten (CBL) zijn voor de rechter gedaagd omdat ze een kartel zouden hebben gevormd tegen een bedrijf dat met een speciaal systeem leeftijden kan controleren bij de verkoop van alcohol en tabak.

Dat blijkt uit een reportage in het radioprogramma Argos, zaterdag.

Het bedrijf dat de supermarkten aanklaagt, De Hollandse Exploitatie Maatschappij (HEM), zegt dat de markt vervalst is. Het systeem waarmee HEM leeftijden automatisch kan controleren heet Ageviewers en is veel efficiënter dan wanneer supermarktmedewerkers de controle zelf uitvoeren. Maar supermarkten willen het niet invoeren, omdat het ten koste zou gaan van hun inkomsten. Hoe beter de leeftijden worden gecontroleerd, hoe minder alcohol en tabak ze immers kunnen verkopen.

Gevolg daarvan is dat HEM nu moet stoppen met leeftijdscontroles
in supermarkten en slijterijen en voor ongeveer twintig medewerkers ontslag moet aanvragen.

Volgens een oud beleidsadviseur van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zouden ambtenaren op het ministerie zich laten inpakken door de lobby van de supermarktindustrie, die een goed werkend controlesysteem als Ageviewers consequent links laat liggen. Hij zegt dat de supermarkten onwaarheden over de werking van het controlesysteem hebben verspreid en dat ambtenaren die onwaarheden klakkeloos hebben overgenomen. Argos:

Staatssecretaris Van Rijn zou de belangen van de alcohol- en tabaksbranche laten prevaleren boven de gezondheid van jongeren, door te weigeren structurele maatregelen te nemen tegen de aanhoudende verkoop van alcohol en tabak aan jongeren.

Winkels die alcohol en tabak verkopen zijn bij wet verplicht leeftijdscontroles uit te voeren. De controles via Ageviewers verloopt op afstand via een camera en zou bijna geen fouten maken. Bij controle door de kassamedewerker zou de controle slechts in de helft van de gevallen – bewust of onbewust – goed gaan.

De voorzitter van HEM, Dick Benschop, zegt bewijzen te hebben dat supermarkten met elkaar hebben afgesproken met Ageviewers te stoppen of het te weigeren omdat ze anders omzet mislopen. Als dat werkelijk zo is, is dat in strijd met de mededingingswet. HEM zegt bewijzen te hebben dat er daadwerkelijk een kartel tegen Ageviewers is gevormd.

De beschuldigde supermarkten ontkennen afspraken thees gemaakt en zeggen dat ze niet met het systeem willen werken omdat het niet klantvriendelijk zou zijn. Maar uit de bewijzen die HEM inbrengt, lijkt er amper sprake van ontevreden klanten. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die eerder onderzoek deed naar de kwestie, zijn er inderdaad aanwijzingen dat supermarkten Ageviewers boycotten. De rechter zal nu moeten bepalen hoe hard die bewijzen zijn.

Lees en luister het verhaal van Argos hier terug.

cc foto: Tnarik Innael

Geef een reactie

Laatste reacties (12)