49

Supermarkten doen gedwongen afstand van plastic tasjes

Deadline voor de ban op de gratis 'hemdtasjes' is bij supers nog niet bekend

Jaarlijks wordt er 500 duizend kilo aan ‘hemdtasjes’ gebruikt voor het inpakken van de boodschappen bij supermarkten. De gratis tasjes gaan nu echter verdwijnen als gevolg van een klimaatplan die de supermarktbranche zelf heeft opgesteld.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) stelt in haar klimaatplan dat ze willen meehelpen de CO2-uitstoot te verminderen. Door geen tasjes mee te verstrekken zou dat een verbruik schelen van zo’n 3.500 huishoudens.

Alle supermarktketens steunen de afspraak, maar een concrete deadline wanneer de tasjes moeten verdwijnen is er nog niet, meldt de Volkskrant. Albert Heijn laat weten eerst naar een alternatief te zoeken.

We hebben de intentie om de hoeveelheid tasjes terug te dringen”, zegt een woordvoerder. Maar: “Klanten zijn gewend dat we verschillende verpakkingsmogelijkheden aanbieden. We kunnen ze niet voor een voldongen feit zetten. Als je iets weghaalt, moet er ook iets voor in de plaats komen.” Een woordvoerder van supermarkt Jumbo zegt dat ‘de plannen nog in ontwikkeling zijn’.

In Zuid-Afrika, India, Australië, Bangladesh en Kenia zijn de plastic tasjes al lang verboden. Amerika is ook bezig om de tasjes terug te dringen. De steden Los Angeles en San Francisco hebben ze al in de ban gedaan.

Een Nederlandse wet om de gratis plastic tasjes te verbieden zal er volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet komen. ‘Verpakking die voldoet aan alle normen, mag je volgens Europese wetgeving niet verbieden’, zegt een woordvoerder. Met een ontmoediginsbeleid probeert ze daarom het gebruik er van zo veel mogelijk terug te dringen.

Lees meer bij de Volkskrant: Supermarkten weren gratis plastic tasjes
cc-foto: Meiburgin

Geef een reactie

Laatste reacties (49)