7

Supermarkten leven cao niet na

Prijzenoorlogen gaan ten koste van werknemers

De goedkope hagelslag en pindakaas supermarkten hebben een hoge prijs. Een prijs die deels wordt betaald door 245.000 werknemers. Volgens een onderzoek van de CNV Dienstenbond wordt de CAO slecht nageleefd. En dat kost de jonge medewerkers veel geld. Vanavond bij Uitgesproken VARA om 20.25 uur op Nederland 2 een verslag.


Uit onderzoek van de CNV komt naar voren dat supermarkten alleen al door het niet betalen van gewerkte uren (het zogenaamde afhelpkwartiertje) miljoenen euro’s per jaar verdienen aan jonge medewerkers. 30 procent van de medewerkers krijgt het afhelpkwartiertje niet vergoed (in tijd of geld), hoewel dat wel moet volgens de CAO. Nog eens 10 procent weet niet of dat wel betaald wordt.

Fedde Monsma van de CNV Dienstenbond zegt in Uitgesproken VARA: “In de meest conservatieve schatting lopen deze jonge supermarktmedewerkers 7 miljoen mis”. Dat is vaak maar een paar tientjes per maand, maar als je netto 300 euro verdient is dat wel veel.
De CNV Dienstenbond constateert ook dat in geval van ziekte 1 op de 10 medewerkers niet betaald krijgt volgens de CAO. Deze medewerkers moeten vakantiedagen inleveren of worden gewoon van het rooster geschrapt en krijgen niets betaald. Ook blijkt dat medewerkers van 19 jaar na drie jaarcontracten kunnen vertrekken. Hun baan wordt dan ingenomen door een 15-jarige.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)