52

Suriname schaft Sinterklaas – weer – af

Feest is onwenselijk vanwege racistische elementen

In Suriname zijn de oppositie en de regering het volledig eens met elkaar om het Sinterklaasfeest in het land af te schaffen. Oud-president Ronald Venetiaan kreeg bij zijn pleidooi bijval in het parlement, wat volgens de Volkskrant een zeldzaamheid is.

Sinterklaas
Het is niet de eerste keer dat in Suriname het Sinterklaasfeest wordt afgeschaft. In de jaren tachtig is het kinderfeest al naar de prullenbak verwezen, maar de afgelopen jaren werd het weer gevierd. De racistische elementen van het Sinterklaasfeest (lees: de zwarte pieten), is een reden om het wederom af te schaffen.

De Volkskrant schrijft over de afschaffing:

Venetiaan wees op de strijd in Zuid-Afrika tegen Apartheid, en op het feit dat Sinterklaas in Suriname juist op het Onafhankelijksplein gevierd werd. Overigens komt er geen straf te staan op het vieren van Sinterklaas in Suriname, het gaat vooral om viering van het feest in gebouwen waar de overheid invloed op heeft, zoals scholen. Voorzitter van de Nationale Assemblee Jennifer Simons, die de plannen steunt: ‘Wat mensen in hun huizen doen, daar hebben wij geen invloed op.” 

cc-foto: Hans Pama

Geef een reactie

Laatste reacties (52)