18

Suu Kyi verklaart Birma tot veilig land, roept gevluchte Rohingya op terug te keren

Aung San Suu Kyi, de leider van Birma, heeft zich eindelijk uitgelaten over de crisis in haar land. Ze werd echter niet specifiek en zei dat ze al het geweld en schendingen van mensenrechten veroordeelt. Ze beweert dat er sinds 5 september geen gevechten meer zijn geweest en verklaarde ze dat gevluchte Rohingya “veilig” terug kunnen keren. NRC schrijft:

Om terug te keren moeten de vluchtelingen een zogenoemd verificatieproces doorlopen. Dat betekent dat de vluchtelingen Birma in mogen als ze zich bij de grens met Bangladesh hun identiteitsbewijs kunnen laten zien. Bij het verlaten van het land moesten de Rohingya hun papieren inleveren.

Bijna een half miljoen Rohingya zijn op de vlucht geslagen voor het leger, veelal naar Bangladesh dat de toestroom niet aankan. De VN spreekt van een etnische zuivering. In het overwegend boeddhistische Birma wonen iets meer dan een miljoen Rohingya die moslim zijn. Ze worden niet voor volwaardige burgers aangezien en zijn het slachtoffer van haatcampagnes. Birma wil geen rapporteurs van de VN toelaten.

Amnesty International verwijt Aung San Suu Kyi struisvogelpolitiek. De vrouw die als oppositieleider de Nobelprijs voor de Vrede toegekend kreeg en uiteindelijk hoofd van de Staatsraad werd, een positie vergelijkbaar met premier, is in de praktijk nog steeds ondergeschikt aan de macht van het leger. Birma was van 1960 tot 2010 een militaire dictatuur.

cc-foto: Shawn Landersz

 

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (18)