26

Syrië gaat Koerden helpen in hun strijd tegen Turkije

De regering van de Syrische president Bashar al-Assad gaat Koerden in het noordwesten van Syrië helpen zich te weren tegen Turkije. Turkije heeft onlangs de aanval geopend op de Koerdische militie YPG. Met onder meer luchtaanvallen probeert het de militie te verjagen uit de Koerdische enclave Afrin. Stonden al-Assad en de militie eerder nog lijnrecht tegenover elkaar, nu vinden ze elkaar in de strijd tegen Turkije. De regering van al-Assad is altijd tegen een autonoom Koerdische regio geweest. De samenwerking zou dan ook louter als doel hebben Turkije te verslaan, over een eventuele politieke oplossing voor de regio wordt niet gesproken.

YPG strijdt voor een autonoom Koerdische regio in Syrië, vlakbij de grens met Turkije. De Turkse regering is daar zacht gezegd niet zo blij mee. Volgens Turkije is YPG een terroristische organisatie, die bovendien warme banden heeft met PKK. Nu IS aan terrein verliest in Syrië wil Turkije ingrijpen om te voorkomen dat de Syrische Koerden er een te grote rol gaan spelen.

De situatie is extra ingewikkeld: YPG wordt gesteund door de VS en de NAVO. Alleen in Afrin niet, want daar strijdt YPG tegen Turkije, een NAVO-lidstaat. Rusland steunt op zijn beurt Syrië, en daarmee ook YPG in Afrin. Troepen van de Syrische regering zijn de afgelopen zes jaar nagenoeg afwezig geweest in de regio.

Turkije trok de regio in januari binnen, onder de operatie genaamd ‘Olijftak’.

BBC: Afrin: Syria ‘sending fighters to help Kurds against Turkey’
cc-foto: Kurdishstruggle

Geef een reactie

Laatste reacties (26)