Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Syrië houdt mogelijk wapens achter

  •  
06-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
syrieluchtmacht
Groot deel van luchtmacht gestationeerd op Iraanse bodem ... Ricine ontbreekt op lijst chemische wapens
Wapeninspecteurs zijn vandaag in Syrië begonnen met het weghalen en vernietigen van chemische wapens, dat melden Britse media zondag. Tegelijkertijd schrijft het Duitse Weekblad Der Spiegel, dat Syrië beschikt over de mogelijkheid: “een groot deel van zijn luchtmacht op veilige Iraanse bodem te stationeren en indien het nodig is daarop terug te vallen”. Hiertoe zou in november 2012 een geheime overeenkomst zijn gesloten met Iran.
De Syrische regering heeft aan inspecteurs  een verklaring afgegeven die spreekt van honderden tonnen sarin, mosterdgas en het zenuwgas VX. Volgens Der Spiegel komen deze aantallen overeen met de gegevens van westerse inlichtingendiensten. Het document bevat echter  geen vermelding van de giftige stof ricine, die eveneens onder het verbod van chemische wapens valt. Volgens experts beschikt het regime in Damascus over voorraden van de gevaarlijke stof, die als wapen kunnen worden gebruikt.
cc-foto: a. anis

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.