13

Syrische oppositie in Genève voor vredesbesprekingen

De grootste oppositiepartij Het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) in Syrië is in Genève aangekomen voor vredesbesprekingen met de VN. In Zwitserland vindt momenteel een vredesoverleg plaats tussen strijdende partijen waar het HNC eerst niet bij aanwezig wilde zijn.

HNC-vertegenwoordigers zullen met Staffan de Mistura, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië spreken over de toestand in het land. De partij zegt pas met andere Syrische partijen te willen onderhandelen als er een VN-resolutie getekend wordt die stelt dat gevangen vrijgelaten worden, gebieden met burgers niet meet bestookt en hulpgoederen moeten doorgelaten worden.

Daarnaast vragen ze zich af of de internationale gemeenschap echt wil helpen en beloftes aan het Syrische volk waar gaat maken. Ook betwijfelen ze of de regering zelf aan de ‘humanitaire verplichtingen’ gaat voldoen. Het HNC weigerde eerder überhaupt naar het overleg te komen maar heeft  ermee ingestemd om enkel met Mistura te spreken.

Dit is de derde poging van de VN om vrede te bewerkstelligen in Syrië middels onderhandeling tussen strijdende partijen.

cc foto:  NoirKitsune

Geef een reactie

Laatste reacties (13)