33

Tabaksindustrie exporteert kanker naar Afrika

In de Westerse wereld maken steeds vaker mensen hun laatste sigaret uit en gaan vervolgens door met een gezonder leven. In een maand als Stoptober zijn dat er extra veel. De tabaksindustrie ziet de afname van omzet met lede ogen aan en zoekt nieuwe manieren om de aanwas van verslaafden veilig te stellen. In landen als Nederland kan dat door middel van bijvoorbeeld de e-sigaret waarvan verslaafden onterecht denken dat het een soort methadon is voor nicotinejunkies.

In Afrika ziet de industrie echter ongekende mogelijkheden. De bevolking is niet goed op de hoogte van de gevaren en de overheden zijn vaak te zwak om barrières op te werpen tegen handelaren in de smeulende dood. Het AD publiceert een reportage van Andrea Dijkstra over hoe geraffineerd de industrie te werk gaat:

In de meeste landen in Afrika ontbreekt elke controle, waardoor zowel in steden als op het platteland sigaretten per stuk worden verkocht en in kleine kraampjes vaak zelfs tussen snoep en koekjes liggen uitgestald. In Nairobi worden veel sigaretten bewust op schoolroutes van basisschoolkinderen verkocht, bleek uit onderzoek. Ook meer rijke, hoger opgeleide Afrikanen beginnen te roken. In de zakendistricten van Nairobi, Johannesburg en Lagos steken zakenmannen in keurig pak haastig in hun pauze een sigaret op. 

Wat vind je? Moeten Westerse overheden optreden als Westerse bedrijven de verkoop van hun dodelijke producten naar landen willen overhevelen waar amper mogelijkheden zijn om de burgers te beschermen?

cc-foto: John Perivolaris

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (33)