Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tabakslobby pakt Brussel in

  •  
24-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
looby_300.jpg
Philip Morris zet 160 lobbyisten in, slaagt er in regels te versoepelen ... Gezondheidsgroepen hebben slechts 5 lobbyisten
De internationale tabaksindustrie heeft met succes een offensief geopend om strengere EU-regels te voorkomen. Onderzoekers spreken van een volstrekt ongelijke strijd die het democratisch proces ondermijnt.
De tabaksindustrie heeft een grootschalig offensief geopend om te voorkomen dat Brussel strengere regelgeving zou doorvoeren voor de verkoop van haar verslavende en dodelijke producten. Er werden daarbij oud-politici ingezet, evenals voormalige EU-ambtenaren. Alleen al in opdracht van Philip Morris was een leger van 160 lobbyisten actief om de regelgeving af te zwakken. Dat declareerden ruim 1,25 miljoen euro voor hun ontmoetingen met parlementsleden maar slaagde. Het invoeren van de regelgeving liep drie jaar vertraging op en uiteindelijk werden oorspronkelijke strenge eisen, zoals het invoeren van blanco verpakkingen, niet opgenomen in de maatregelen die vorig jaar van kracht werden.
Er werd niet alleen gelobbyd maar ook obstructie gepleegd. Zo werden er tienduizenden identieke bijdragen ingestuurd voor de inspraakprocedure. Silvy Peeters van de universiteit van Bath die het onderzoek leidde spreekt van een “massale onderhandse lobby om het democratisch proces te ondermijnen.”
RTEmagicC_34698a392f.jpg
cc-foto: Corporate Europe Observatory

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.