Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tadzjiekse oppositieleider vermoord in Turkije

  •  
06-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
umarali300.jpg
Moord Umarali Kuvvatov lijkt op die van doodgeschoten Russische opposant Boris Nemtsov ... Russische oppositieleider: Ik ben niet bang
Eén van de belangrijkste dissidenten uit de Centraal-Aziatische republiek Tadzjikistan is in de Turkse hoofdstad Istanbul doodgeschoten. De moord doet veel lijken op die van de Russische opposant Boris Nemtsov een aantal dagen terug, schrijft De Redactie.
Umarali Kuvvatov was het hoofd van de oppositiebeweging ‘Groep 24’. Donderdagavond laat werd hij op straat doodgeschoten, nadat hij en zijn familie ziek waren geworden tijdens een diner. De Redactie schrijft dat dat er op zou kunnen wijzen dat hij en zijn familieleden eerder ook zijn vergiftigd.
Kuvvatov vluchtte drie jaar geleden uit Tadzjikistan naar Rusland, en leefde nu in ballingschap in Turkije.
Russische oppositie buigt niet Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider, zegt niet bang te zijn geworden na de moord op Nemtsov. Dat zei hij bij het verlaten van de gevangenis, waar hij vastzat omdat hij had opgeroepen tot een groot anti-Poetinprotest. De leider van de Vooruitgangspartij wilde niet veel kwijt aan de journalisten, maar liet hen wel weten:
Deze terreurdaad heeft zijn doel niet bereikt. Er is niemand bang geworden, ik niet en ook mijn medestanders niet […] We zullen niet opgeven, we zulen niet veranderen […] Ik wil nu naar huis, me wassen en schone kleren aantrekken. Ik denk dat ik vandaag naar Boris’ graf ga en ik ga door met mijn werk.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.