Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

@TahrirBodyguard beschermt vrouwen op Tahrirplein

  •  
07-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
womentahrir.jpg
Aanranders maken geen schijn van kans meer ... Vrouwen zijn slechts één tweet verwijderd van hulp
Vorig jaar tijdens de opstand in Egypte deden verhalen de ronde van vrouwen die in Caïro op Tahrirplein werden bestaat, aangerand of zelfs verkracht door demonstranten. Ook nu lopen vrouwen in Egypte dat risico. Omstanders keken vaak machteloos toe. Tot nu. Een groep Egyptenaren is het zat en schiet de demonstrerende vrouwen te hulp.
Wie onzedelijk bejegend wordt kan haar locatie doorgeven via Twitter aan @TahrirBodyguards. De tientallen mannen bewaken vrijwillig het plein en schieten onmiddellijk te hulp. Ze dragen herkenbare hesjes en vesten en grijpen in wanneer een vrouw wordt lastiggevallen.
RTEmagicC_tahrir.jpg
Volgens één van de oprichters, Ghazala Irshad, is er op het plein zelfs een soort ‘Bermudadriehoek’: een donkere plek waar vrouwenlichamen lijken te verdwijnen in de massa. Irshad heeft met veel vrouwen gesproken die een aanranding hebben meegemaakt. Irshad:
Ze omschrijven het als volgt: ze lopen op het plein en ineens vormt een groep mannen een soort ketting om hen heen. Het lijkt alsof de mannen ze willen beschermen, alsof ze goede intenties hebben. Maar dan scheuren die mannen ineens de kleren van hun lijf en worden ze betast.
De bodyguards willen naast het Tahrirplein ook andere plekken bewaken. De tactiek lijkt redelijk te werken. Er is nog wel intimidatie en betasting, maar vrouwen voelen zich sterker doordat er bescherming is.
Lees hier het verhaal van één van de bodyguards op zijn eerste dag.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.