106

Taliban noemen Nederlands vertrek uit Afghanistan ‘moedig’

VIDEO: Taliban gebruiken media voor propaganda

De Taliban hebben Nederland gefeliciteerd met het vertrek van zijn militairen uit Afghanistan. “Wij willen de burgers en regering van Nederland van harte gelukwensen met hun moed om deze onafhankelijke beslissing te maken”, zegt de officiële Talibanwoordvoerder voor Zuid- en West-Afghanistan in een exclusief interview met de Volkskrant.


Het interview met de Volkskrant is opmerkelijk omdat Taliban slechts zelden Nederlandse media te woord staan. Zij richten zich doorgaans alleen tot invloedrijke internationale media, zoals BBC, CNN en Al Jazeera.

Nederland trekt per 1 augustus al zijn militairen terug uit de Afghaanse provincie Uruzgan, waar tot nu toe zo’n 2.000 soldaten waren gestationeerd. De PvdA keerde zich in februari tegen een verlenging van de missie in Uruzgan. Daarop viel het kabinet.
De Taliban lijken daarvan op de hoogte te zijn. “Wij herinneren ons de dag goed, dat het Nederlandse kabinet viel. Wij volgen al het nieuws over Afghanistan continu via nationale en internationale media. Dat is eenvoudig, want wij hebben toegang tot internet en moderne technologie, net zoals u.”

Deze media zetten de Taliban, zoals in de video te zien is, ook in om propaganda voor zichzelf te maken.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)