Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Taliban sluit grens voor vluchtende Afghanen, geeft buitenlanders ultimatum

  •  
24-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
TOPSHOTS - AFGHANISTAN - CONFLICT

© Taliban spokesperson Zabihullah Mujahid looks on as he addresses the first press conference in Kabul on August 17, 2021 following the Taliban stunning takeover of Afghanistan. Hoshang Hashim

De Taliban staat niet langer toe dat Afghanen het land verlaten en heeft verboden dat zij nog naar het vliegveld van Kaboel gaan om daar te proberen Afghanistan te ontvluchten. Dat geldt dus ook voor Afghanen die hun leven onder Taliban-bewind niet zeker zijn, bijvoorbeeld omdat ze werkzaam zijn geweest voor buitenlandse legers.
Buitenlanders zelf mogen het land nog wel uit, maar moeten dan wel uiterlijk op 31 augustus zijn vertrokken. Dat heeft Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid gezegd tijdens een persconferentie. Buitenlandse militairen die na die datum nog in Afhanistan zijn, zijn volgens de Taliban in “duidelijke overtreding”. Ook deed Mujahid een oproep aan de Verenigde Staten om niet langer Afghaanse burgers aan te moedigen het land te ontvluchten.
Eerder op de dag werd nog duidelijk dat de Europese NAVO-bondgenoten de Verenigde Staten willen overhalen de deadline van 31 augustus te verlengen. Volgens demissionair minister van Buitenlandse Zaken hebben de landen meer tijd nodig om mensen te evacueren. De hulp van de Amerikanen is daarbij cruciaal, omdat zij de situatie op het vliegveld controleren. ‘Alle bondgenoten van de VS hebben extra tijd nodig’, aldus Kaag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.