76

Tandartsprijs fors omhoog door vrije markt

Vrije markt zou tandheelkundige zorg goedkoper moeten maken… Tegendeel blijkt waar: stijging van 10 tot 30 procent

Sinds 1 januari mogen tandartsen zelf hun tarieven bepalen, bij wijze van een experiment dat drie jaar loopt. Tandheelkundige zorg zou hierdoor goedkoper moeten worden, zo heeft minister Schippers van Volksgezondheid bedacht. Het tegendeel blijkt nu al waar. Vanaf 1 januari zijn de prijzen gemiddeld met 10 procent gestegen. In enkele gevallen zelfs met 30 procent.

Fien bij de tandarts
Uit een willekeurige, niet representatieve steekproef van NOS onder 127 tandartsen, blijkt dat de verschillen in prijs enorm zijn. NOS schrijft:

Er is gekeken naar de prijzen van een periodieke controle, een gebitsreiniging, een éénvlaksvulling, een tweevlaksvulling, een kroon en een wortelkanaalbehandeling. Die behandelingen zijn gekoppeld aan een code.
De verschillen zijn enorm. De prijs van een periodieke controle varieert tussen de 19 en 30 euro (gemiddeld 21 euro). Die van een gebitsreiniging tussen de 12 en 50 euro (gemiddeld 23 euro). De kosten van een éénvlaksvulling lopen uiteen van 26 tot 85 euro (gemiddeld 48 euro), die van een tweevlaksvulling van 38 tot 130 euro (gemiddeld 67 euro).

Zorgverzekeraars baseren hun vergoeding op een ‘marktconform tarief’. Dat tarief, zo blijkt nu, blijft ver achter bij de gemiddelde prijzen van de behandeling. Bovendien wordt de kloof, naarmate de behandelingen duurder worden, des te groter.

NOS: Enorme prijsverschillen tandartsen
BNR: Vrije markt tandartsen stuwt prijzen

cc-foto: Tom & Katrien

Geef een reactie

Laatste reacties (76)