47

Taxidienst UberPOP blijft illegaal in Nederland

Verbod op particuliere taxidienst blijft in stand... ondertussen gaat Uber gewoon door...in India vrouw verkracht door Uberpop chauffeur

De taxidienst UperPop van Uber, waarbij ook particulieren als chauffeur rijden, blijft verboden in Nederland. Dat heeft de rechter maandag laten weten.

Uber, de oprichter van Uberpop was in beroep gegaan tegen een eerder besluit de dienst te verbieden, maar zonder succes.

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport is Uberpop tegen de regels, omdat de bestuurders geen licentie hebben. En in dat geval is er dus sprake van illegaal taxivervoer, ook wel een snordersdienst genaamd. 

Uber had zich verdedigd met het argument dat het bij deze dienst gaat om een variant op het ouderwetse carpoolen, maar daar was de rechter het niet mee eens. Die ziet het werk van UbePOP-chauffeurs als een klassieke economische activiteit, ook omdat Uber twintig procent van de betalingen die de chauffeurs krijgen ontvang. Dat mag niet zonder vergunning.

In Amsterdam zijn al boetes uitgedeeld aan vier UberPOP chauffeurs. Het gaat om boetes van 1.500 euro. Als ze toch doorgaan, loopt die boete op tot 10.000 euro. De boetes kunnen oplopen tot 40.000 euro.

Uber heeft zelf nog niet gereageerd op de uitspraak. Het is ook onduidelijk of de dienst nu meteen stopt. In andere landen is Uber gewoon doorgegaan met het aanbieden van haar diensten, al al waren ze verboden.

Uber vindt de bestaande taxiwet verouderd en onduidelijk en hoopt dat die gewijzigd gaat worden. Die wet wordt op dit moment geevalueerd.

In India is op dit moment volop discussie over de taxidienst van Uber. Daar zou een UberPOP-chauffeur een vrouwelijke klant hebben verkracht. De man staat maandag terecht.

De dienst is herhaaldelijk in het nieuws wegens fout gedrag. Zo liet een manager van de taxidienst eerder weten er een millioen dollar voor over te hebben om kritische journalisten te weren en kwam er flinke kritiek op de dienst wegens seksueel getinte advertenties, het pesten van concurrenten en leugens over het salaris wat je kunt verdienen met UberPOP.

Ondertussen gaat de dienst gewoon door. Vorige week kondigde Uber aan uit te breiden naar Rotterdam en Den Haag.

Uber heeft laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

CC foto: Joakim Formo

Geef een reactie

Laatste reacties (47)