13

Te huur: demonstrant

In Los Angeles verhuurt een bedrijf nep-demonstranten aan iedereen die daar geld voor heeft 

Engagement niet te koop? In Los Angeles wel; daar kan je betaald krijgen om op een veldje te staan met een protestbord. In de Amerikaanse stad is een bedrijf actief dat demonstranten inhuurt voor maatschappelijke kwesties die weinig publiek trekken, maar wel geld te spenderen hebben.


Vice Magazine sprak onlangs met de baas van Crowds on Demand, Adam Swart. Het bedrijf levert twee diensten: het oppompen van de ego’s van opkomende sterretjes die gezien willen worden met een gevolg, en het leveren van nep-supporters van non-profit organisaties die niet in staat zijn om hun eigen aanhang te werven. 

Hoe veel het zou kosten om een ware revolutie op poten te zetten? De tarieven beginnen gewoonlijk bij een paar duizend dollar, zegt Swart. Maar hij geeft korting aan ‘goede zaken’, omdat, zoals op de website te lezen is, Crowds on Demand ook iets wil teruggeven aan de gemeenschappen die het bedrijf dient.

Vice ging mee met Crowds on Demand naar een demonstratie die aandacht vroeg voor psychische aandoeningen. Zo’n twintig demonstranten droegen borden met de cryptische tekst ‘Purge Day’. Het bleek na verdere research door Vice meer een new age-achtige oproep te zijn om de geest te “reinigen van negatieve gedachten” dan dat het echt over psychische gezondheid ging.

Behalve de wat vreemdere doelen, geeft Swart toe dat hij ook demonstraties organiseert voor commerciële bedrijven. Hij denkt echter niet dat dit het effect van echte protesten zal ondermijnen. “Ik denk dat als de zaak goed is, en je demonstreert voor iets dat veel voor je betekent … Dat het belangrijkste is dat er aandacht voor komt, niet met welke middelen je die krijgt.”

Critical Theory: We’re all doomed: you can now hire fake protesters

Vice Magazine: It’s now possible to hire fake protesters

Geef een reactie

Laatste reacties (13)