24

Te koop: erfgoed, eilanden en nationaliteiten

EU-lidstaten verkopen erfgoed aan overzeese miljonairs om financiële tekorten aan te vullen

In Italië zwelt het protest aan over de verkoop van het eilandje Budelli, vlak bij de Sardijnse kust. Het natuurpark is in oktober verkocht aan de Nieuw-Zeelander Michael Harte. De zakenman legde er 2,9 miljoen euro voor neer. Hij beloofde de unieke fauna en flora te zullen beschermen. Milieu-activisten proberen nu met een petitie van 85.000 handtekeningen de overheid onder druk te zetten om het eiland terug te kopen. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen.

Eilanden en kastelen
Een ander voorbeeld is de Villa Mirabellino, in de stad Monza. Bewoners vrezen dat de nieuwe eigenaren de achttiende-eeuwse kardinaalsresidentie gaan inrichten naar hun smaak, en de deuren niet langer zullen openzetten voor geïnteresseerde bezoekers, schrijft De Morgen.

De Italiaanse regering heeft weinig oren naar de klachten. De komende maanden gaan er zo’n vijftig historische gebouwen onder de hamer. Dit zou meer dan 500 miljoen euro moeten opbrengen.

Het ministerie van Cultuur voert aan dat private investeerders net méér garanties kunnen geven dan de overheid dat de gebouwen gerenoveerd worden om de tand des tijds te kunnen doorstaan. De belangrijkste nationale schatten, zoals het Romeinse Colosseum en de Rialto Brug in Venetië, blijven bovendien wel staatsbezit – al wordt serieus overwogen om Italiaanse modehuizen advertenties op beide bouwwerken te laten projecteren.

Het erfgoed word veelal gekocht door vastgoedmakelaars. Zij verkopen ze dan met winst door aan het selecte kransje van ’s werelds miljardairs. Zo werden in mei vorig jaar al zes eilandjes uit de Ionische Zee voor 8,5 miljoen euro verkocht aan de toenmalige emir van Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani. Ondertussen afgetreden ten voordele van zijn zoon bouwt Al Thani er nu een privaat vakantie-oord voor zichzelf, zijn 3 vrouwen en 24 kinderen.

EU-paspoort
Omdat het voor de overzeese goedkopers makkelijker is een aankoop te doen met een EU-paspoort nemen zij soms ook de nationaliteit aan van het land waarin ze investeren. Lukt dat niet, dan kunnen ze nog altijd Maltees worden. Het mediterrane eilandstaatje bood sinds afgelopen november voor 650.000 euro zijn nationaliteit aan, zonder de gebruikelijke voorwaarde om er woonachtig te zijn. Premier Joseph Muscat hoopte zo dit jaar 30 miljoen euro extra inkomsten te werven.

De Morgen: Te koop: erfgoed, eilanden en nationaliteiten

Foto-cc: Fabrizio Binello

Geef een reactie

Laatste reacties (24)