Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Teeven: Illegaal riskeert boete van 3.900 euro

  •  
14-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
FredTeevenBinnenhof_300.jpg
Mensen die illegalen helpen of minderjarige illegalen zijn niet strafbaar
Staatssecretaris Fred Teeven zet zijn wetsvoorstel voor het strafbaar stellen van illegalen, ondanks felle kritiek van gemeenten onverhard door. Illegalen kunnen volgens hem rekenen op een boete van 3.900 euro.
De ministerraad bespreekt vandaag het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te stellen. RTL Nieuws schrijft dat het niet de bedoeling is dat de politie op jacht gaan naar illegalen, maar als een persoon wordt opgepakt die later ook illegaal blijkt te zijn, volgt een fikse boete.
De illegaal wordt vervolgens in ‘vreemdelingenbewaring’ gehouden totdat hij kan worden uitgezet. Vaak lukt het niet om illegalen uit te zetten omdat ze weer in de illegaliteit verdwijnen. Wanneer een illegaal voor een tweede keer wordt gepakt, krijgt hij volgens het wetsvoorstel een inreisverbod, waardoor hij niet naar andere Europese landen kan. Als hij dan nog niet vertrekt, kan een celstraf worden opgelegd.
Teeven is coulanter geworden naar mensen die illegalen helpen. In een eerder wetsvoorstel dreigde de minister ook deze mensen strafbaar te stellen. Ook minderjarige illegalen worden door Teeven gespaard. Uitbuiters zoals huisjesmelkers en koppelbazen kunnen voortaan wel flink in de problemen komen.
cc-foto: Marie-II
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.