126

‘Teeven sloot miljoenendeal met drugscrimineel’

Update: Advocaat bevestigt deal van bijna 5 miljoen ... Crimineel hield geen 1,25 miljoen gulden aan deal over maar bijna 5 miljoen ... Opstelten zegt bonnetjes kwijt te zijn, maar Nieuwsuur achterhaalde ze ... Kamer reageert verbijsterd

Vijftien jaar geleden sloot Justitie een deal met drugscrimineel Cees H. Hij zou de staat 750.000 gulden betalen en mocht in ruil daarvoor zijn drugsmiljoenen houden. Dit scheelt de staat lange procedures en zo haalde ze toch geld van een crimineel binnen. H. had er hooguit 1,25 miljoen gulden aan over gehouden, zei minister Opstelten (VVD) vorig jaar. Maar later beweerde hij de details toch niet te kunnen achterhalen. Nieuwsuur kon dat wel en volgens dit onderzoek hield H. bijna 5 miljoen gulden over aan de destijds door officier van Justitie Fred Teeven gesloten deal, in plaats van 1,25 miljoen.


Ook bleek dat de Belastingdienst buiten de deal werd gehouden, zo blijkt uit bronnen van Nieuwsuur. Maar dat is niet hoe dit juridisch instrument toegepast diende te worden.

Minister Opstelten zal zich nu moeten verantwoorden: waarom zei hij de bonnetjes niet te kunnen vinden, terwijl deze informatie bij Justitie gewoon bekend was? En wat zijn de gevolgen voor Fred Teeven, nu staatssecretaris van Veiligheid en Justitie? De deals uit die tijd vallen onder de politieke verantwoordelijkheid van minister Opstelten, maar Teeven zal wel moeten uitleggen of hij niet op de hoogte was van het hogere bedrag.

Nieuwsuur meldt op haar website:

In de Tweede Kamer is met verbijstering gereageerd op nieuwe details over de “Teevendeal”. (…)
Opstelten heeft de Kamer altijd voorgehouden dat hij niet de exacte bedragen kon vertellen die met de deal gemoeid waren. Oppositiepartijen willen nu snel opheldering van de minister en een debat. Het hangt van regeringspartij PvdA af of dat debat nog voor de verkiezingen zal plaatsvinden.

Vorig jaar onthulde Nieuwsuur al een document waaruit bleek dat Teeven over de schikking “volstrekte geheimhouding”, voor “nationale en/of internationale belastingdiensten en/of fiscale autoriteiten” beloofde. Dat het bedrag dat H. aan vermogen overhield nu hoger blijkt te zijn, betekent dat de Belastingdienst nog meer geld is misgelopen.

Update 07.45
In het tv-programma Pauw heeft de advocaat van H., Jan-Hein Kuijpers, bevestigd dat Nieuwsuur het bij het rechte eind heeft met het bedrag van 4,7 miljoen euro. Kuijpers zegt dat hij niets op papier kan laten zien, omdat Cees H. dat niet wil, maar hij kan wel bevestigen dat wat Nieuwsuur zegt juist is.


Geef een reactie

Laatste reacties (126)