Laatste update 30 mei 2016, 09:14
87

‘Teeven wil stop illegalenjacht ruilen tegen versoepeling gokbeleid’

Update: Myrthe Hilkens over de geheime agenda van Teeven ... Halbe Zijlstra bereid tot aanpassen strafbaarstelling illegaliteit als PvdA instemt met meer VVD-beleid ... Critici: VVD-fractievoorzitter bedrijft koehandel met mensen

De VVD is bereid de eis dat illegaal verblijf strafbaar wordt te laten vallen als de PvdA instemt met meer VVD-beleid. Dat stelt Halbe Zijlstra in een interview met Nu.nl. Op Twitter vat Femke Halsema het aanbod van de liberaal bondig samen: “‘Als jij de rijke vermogenden ontziet dan zal ik niet op illegale mensen jagen’: kwartetten met Zijlstra. #bah”

UPDATES ONDERAAN 

De strafbaarstelling leek aanvankelijk beklonken door de coalitiepartners nadat PvdA-leider Diederik Samsom letterlijk stad en land was afgereisd om een opstand in zijn partij te bezweren. Hij wist de leden te overtuigen dat de strafbaarstelling illegaliteit niet als misdrijf zou aanmerken. Bovendien stemde de VVD in met het ‘kinderpardon’. Het bieden van een toekomst aan kinderen die hier buiten hun schuld illegaal verblijven werd door de liberalen als een enorm offer gevoeld.

De kwestie werd twee weken echter opnieuw op de kaart gezet door de nieuwe gedoogpartner ChristenUnie. Arie Slob dreigde zijn steun aan het kabinet te staken als het voorstel niet van tafel verdwijnt. Ook D66 ziet de VVD-wens niet zitten.

Zijlstra zegt tegen NU.nl:

Als de PvdA het asielbeleid wil aanpassen, de strafbaarstelling illegaliteit, dan valt er over te praten, maar dat is niet gratis. Wij doen niet aan cadeautjes.

Oftewel: de PvdA moet de prijs betalen voor de wens van ChristenUnie en D66. Femke Halsema, voorzitter van de stichting Vluchteling krijgt een nare smaak in de mond van de ruil die Zijlstra voorstelt: ‘Bah’. Ook bij andere critici valt de koehandel met illegale vreemdelingen niet goed.

Zijlstra keert zich tegen het voorstel van de PvdA om de lasten op arbeid te verlichten om zo de werkloosheid te bestrijden:

Lastenverlichting moet wel betaald kunnen worden. En als dat kan dan wil ik wel echt lastenverlichting. Samsom (PvdA-leider) en Dijsselbloem (minister van Financiën) hadden het er over dat de arbeidslasten verlaagd moeten worden. Met alle respect, dat is geen lastenverlichting maar een lastenverschuiving. Immers, dan worden de lasten elders verhoogd.”

Nu.nl: ‘Ik doe niet mee aan het uitdeelcircus’

Update 16:15
De VVD is bereid de strafbaarheid van illegaliteit te laten vallen als de PvdA instemt met het vrijgeven van de gokmarkt. Volgens oud-Kamerlid Myrthe Hilkens gaat die optie rond in Den Haag (vanaf 5:30 in video). Dat vertelde ze in het BNN-VARA programma De Nieuws BV op Radio 1. Volgens geruchten zou staatssecretaris Teeven niet zwaar hechten aan de strafbaarheid. Hij is daarentegen wel een fervent voorstander van de gokindustrie en wil graag versoepeling van het kansspelbeleid. Onlangs onthulde Joop dat Teeven aanwezig was bij de schenking van een reddingsboot aan de KNRM door een nu nog illegaal opererend buitenlands casino.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam wees in een reactie op de uitspraken van Halbe Zijlstra onderhandelingen over de kwestie af. Van Dam zegt dat de PvdA ‘staat voor haar afspraken’.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)