79

‘Teevens sober gevangenisregime in strijd met wet’

Update: Teeven: Het valt allemaal wel mee ... Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming: 'Een normaal mens kan niet aan eisen voldoen'

De plannen van staatssecretaris Fred Teeven stuiten keer op keer op kritiek. Moest hij eerst zijn woorden inslikken en zijn plannen om celstraffen door enkelbandjes te vervangen terugtrekken, nu wordt hij door de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) teruggefloten vanwege het plan om het gevangenisregime te versboren. Dat plan is in strijd met de Nederlandse wet en internationale richtlijnen.

Update onderaan artikel

Teeven wil goed gedrag in de gevangenis stimuleren. Als het aan hem ligt worden alle gedetineerden in een sober regime ondergebracht. Met goed gedrag kunnen ze vervolgens privileges verdienen. De RSJ stelt dat een normaal mens niet aan de eisen van Teeven kan voldoen.

Het regime van Teeven houdt in dat zij die geen privileges hebben voortaan twintig uur per dag in hun cel zitten. Ze krijgen geen avond- en weekendprogramma. Pas na zes weken goed gedrag mag een gedetineerde deel gaan nemen aan activiteiten van het plusprogramma. Cursussen als ‘omgaan met agressie’ of hulp bij afkicken, zitten er dus niet meer in.

De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming waarschuwt dat gedetineerden door het missen van dergelijke activiteiten zich niet meer kunnen richten op terugkeer in de maatschappij. Bovendien komt meer dan de helt van de gevangenen sowieso niet aan deelname van het plusprogramma door de zes weken goed gedrag-eis , omdat ze een korte straf uitzitten. Ook heeft 15 tot 25 procent van de gevangenen een te verstandelijke beperking om aan de eisen te voldoen.

Teeven heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Update 15.00

De gevangenissen worden niet zo sober al de RSJ voorspiegelt. Dat zegt staatssecretaris Fred Teeven in een reactie op de berichtgeving. Hoewel arrestanten voortaan wel direct in een beperkt programma terecht komen, verdwijnt alleen het avond- en weekendprogramma, aldus de staatssecretaris. Hij is er dan ook van overtuigd dat het plan wel verantwoord kan worden uitgevoerd. Dat meldt NOS.

NOS: “Sobere gevangenis onverantwoord”

cc-foto: Havan Kevin

Geef een reactie

Laatste reacties (79)