Laatste update 10:01
89

Tegenstanders Zwarte Piet voeren actie tegen NTR op het Mediapark

Tegenstanders van Zwarte Piet hebben maandagochtend in Hilversum actiegevoerd tegen de NTR. Daarbij werd de loopbrug van het treinstation naar het Mediapark geblokkeerd voor voetgangers, veelal medewerkers van de verschillende omroepen. De tegenstanders verwijten de NTR in het Sinterklaasjournaal te lang vast te houden aan de racistische karikatuur van Zwarte Piet.

Bij de actie werden spandoeken gebruikt met teksten als ‘NTR komt niet over de brug’ en ‘Zwarte Piet is racisme’. Maandagavond is de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal van dit jaar. Hoewel de NTR inmiddels twaalf jaar geleden al de eerste regenboogpieten introduceerde, heeft het Sinterklaasjournaal nog altijd geen afscheid genomen van de controversiële Zwarte Piet, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld tegenhangers bij RTL en Nickelodeon.

De actiegroep Zwarte Piet is Racisme zegt op Facebook dat de racistische karikatuur van Zwarte Piet een verdienmodel is voor de NTR: ‘Een garantie op aandacht voor het Sinterklaasjournaal’. De actievoerders op het Mediapark, met ongeveer 35 personen aanwezig, weerhielden de omroepmedewerkers er niet van naar hun werk te gaan. Op de loopbrug werd een alternatieve looproute aangewezen, een omweg van enkele minuten. Rond 9 uur vond de politie het wel genoeg geweest en maakte de loopbrug weer vrij.

Vorige maand leek heel even ook de NTR overstag te gaan na een aankondiging dat dit jaar in het Sinterklaasjournaal gebruik werd gemaakt van roetveegpieten. Kort daarop nuanceerde de omroep dat bericht door te zeggen dat er ook Zwarte Pieten zullen zijn. Want ‘afhankelijk van hoe vaak ze door de schoorsteen zijn gegaan, zijn de Pieten zwarter.’ In hoeverre ook de kleding van de betreffende Pieten dan zwarter is, een logisch gevolg, is de vraag.

Foto: Oscar Brak

Geef een reactie

Laatste reacties (89)