93

Tegenvaller voor Wilders: Kabinet breekt immigranten-belofte

Aan het einde van de kabinetsperiode zal het aantal niet-westerse immigranten nauwelijks zijn verminderd

Uit de begroting van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) blijkt dat aan het einde van de kabinetsperiode het aantal niet-westerse immigranten nauwelijks zal zijn verminderd. Een tegenvaller voor PVV-leider Geert Wilders die in het gedoogakkoord heeft laten opnemen dat het aantal migranten en asielzoekers ‘zeer substantieel’ moet dalen. Wilders rekent op een halvering van het aantal niet-westerse migranten, maar kan daar nu naar fluiten. Dat meldt de Volkskrant.

De prognose van minister Leers toont dat er nauwelijks verandering in het aantal migranten komt. Hoewel de minister fors inzet op een strenger immigratiebeleid, blijft het aantal immigranten vrij stabiel: In 2012 worden er 27.200 reguliere verblijfsvergunningen verstrekt. Dat geldt ook voor 2016. Jaarlijks zullen er zo’n 15 duizend asielzoekers bijkomen, waarvan de helft ‘zonder toezicht’ zal vertrekken. De bestemming is dus onbekend.

Een woordvoerster van Leers zegt dat de cijfers niets zeggen. “Ook al staat het niet op papier, de effecten van het beleid zijn substantieel.”

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi reageert:

Er wordt bewust gesjoemeld. De minister durft niet met berekeningen te komen, dan weet iedereen dat het kabinet zijn belofte breekt.”

Leers meent dat de effecten nog niet zichtbaar zijn omdat de maatregelen nog niet zijn ingevoerd.

Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman zijn de plannen van Leers slechts symbolisch:

Hij slaat een nietje door wat voorstellen zodat Wilders met een rechte rug kan zeggen dat er dankzij hem een streng vreemdelingenbeleid komt. Maar het is alleen symboliek.

Geert Wilders liet in 2010 duidelijk weten dat een halvering van niet-westerse migranten zijn grootste voorwaarde is voor het steunen van het kabinet: “Hoe verder het daarvan afkomt, hoe onprettiger ik mij zal voelen. Als ik mij ongemakkelijk voel, voelt het kabinet zich ook ongemakkelijk.”

De Volkskrant: Kabinet voldoet niet aan immigratie-voorwaarde PVV

cc-foto: Marco Derksen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (93)