8

Telefoongesprek Macron en Trump ‘als het maken van een worstje’

Als we uitleggen hoe worsten worden gemaakt, is het onwaarschijnlijk dat mensen ze zouden blijven eten,’ vertelde Macron aan verslaggevers tijdens een persconferentie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. ‘Dus ik hou ervan wanneer mensen het eindresultaat zien, maar ik ben er niet van overtuigd dat de commentaren van de interne keuken het culinaire genot zullen versterken.’

Macron leende de opmerkelijke uitspraak van de voormalige Duitse staatsman Otto von Bismarck nadat een journalist hem vroeg naar zijn telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hadden vorige week donderdag gesproken over de door Trump aangekondigde importheffingen op Europees staal. Het feit dat Macron die stap ‘illegaal en fout’ had genoemd, wist de Amerikaan niet te waarderen.

Een bron vertelde aan CNN dat het gesprek ‘gewoon heel slecht was. Het was vreselijk.’ Macron was in de veronderstelling, gezien de goede relatie met Trump, zonder blad voor de mond te kunnen spreken. Maar Trump kan daar niet mee omgaan, aldus de bron.

De prille vriendschap tussen de Fransman en de Amerikaan lijkt zo een snelle dood te sterven. In april bezocht Macron zijn ambtsgenoot nog in de Verenigde Staten. De twee hadden het, in ieder geval voor de camera’s, erg naar hun zin met elkaar.

Cc-foto: Chairman of the joint chiefs of staff

Geef een reactie

Laatste reacties (8)