37

Telegraaf blaast terreurdreiging op

‘Aanslag op Prinsjesdag verijdeld’ kopt de Telegraaf dinsdag in chocoladeletters. Volgens de krant hebben de veiligheidsdiensten het land op het nippertje voor een ramp behoed. Moslimterroristen zouden op Prinsjesdag een aanslag op de Tweede Kamer hebben gepland, maar door tijdig ingrijpen van AIVD en MIVD is die dreiging ‘stukgemaakt’. Alleen: van een daadwerkelijk plan voor een aanslag is nooit sprake geweest, aldus de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De aanslag zou volgens de zogenaamde krant van wakker Nederland worden beraamd door jonge radicale moslims, die nauwe banden onderhouden met Syriëgangers. Advocaat Michael Ruperti zou via een cliënt de informatie hebben ontvangen, waarna de dappere advocaat zijn geheimhoudingsplicht schond en de autoriteiten inlichtte. Allemaal ingrediënten voor een sappig nieuwsbericht en het wakkert zo lekker de angst voor de terreurdreiging aan.

De NOS besloot daarop verhaal te halen bij de NCTV en wat blijkt: er is inderdaad een melding binnengekomen, maar die verschilde in niets van de andere loze meldingen die de veiligheidsdiensten met grote regelmaat binnenkrijgt. Van een concreet plan voor een aanslag was geen enkele sprake. De beveiliging is na de melding niet aangescherpt, het Openbaar Ministerie is niet ingelicht, noch is er sprake geweest van andere maatregelen.

cc-foto: Geert Wirken

Geef een reactie

Laatste reacties (37)