Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Telegraafverzinsels helpen VS bij uitlevering Gonggrijp

  •  
11-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
rop_300_01.jpg
Rol ochtendblad 'extreem kwalijk' ... Jacht op 'links' neemt bizarre vormen aan
De Telegraaf portretteert de Nederlandse internetactivist Rop Gonggrijp als ‘cyberterrorist’. Volgens mr Jurjen Pen, advocaat van Gonggrijp, kunnen de verhalen dienen als wegbereider voor een uitleveringsverzoek. De Amerikaanse justitie doet onderzoek naar Gonggrijp en zijn rol bij WikiLeaks.
Maandag haalde De Telegraaf de fantasie-auteur en zelfbenoemde ‘inlichtingenexpert’ Peter Siebelt aan die Gonggrijp een ’linkse terreuractivist’ noemt die zich bezig houdt met cyberterrorsime. Siebelt is gespecialiseerd in het bedenken van complottheorieën met als kennelijk enig doel reputaties van als links bekend staande personen te beschadigen.
Het ochtendblad pakte breed uit met de ‘onthulling’ dat Gonggrijp betrokken was bij WikiLeaks. Zelf had hij daarover al in april 2010 bij Pauw & Witteman verteld. Een anonieme bron stelt dat Gonggrijp met ‘een miljoen euro’ bij hostingbedrijven heeft geleurd om WikiLeaks-bestanden onder te brengen. De spannend klinkende verdachtmaking is opmerkelijk omdat algemeen bekend is dat WikiLeaks in Nederland gehost wordt door XS4ALL en Byte. 
Dinsdagochtend bracht de krant als nieuws ‘Gonggrijp goede vriend Assange’.
In een gesprek bij Pauw & Witteman noemt Gonggrijp de rol van de krant ‘extreem kwalijk’. Zijn advocaat, mr Jurjen Pen, stelt dat de wilde beschuldigingen in De Telegraaf de Amerikaanse justitie van dienst kunnen zijn bij het opstarten van een uitleveringsprocedure. De Amerikaanse autoriteiten proberen de mensen rond WikiLeaks aan te klagen als spionagecomplot. Een dergelijk complot is strafbaar, het louter openbaren van geheime overheidsdocumenten niet.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.