Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Teleportatie is geen science-fiction meer

  •  
30-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Flickr_TUDelft_RuudCuypers_300
Wetenschappers verplaatsen data van de ene plek naar de andere zonder dat deze door de tussenliggende ruimte reizen
Teleportatie is niet langer alleen iets uit science-fiction. Wetenschappers van de TU Delft zijn er als eersten in geslaagd om informatie van de ene plek naar de andere te verplaatsen zonder dat deze door de tussenliggende ruimte reisde. De data legden zo een afstand van drie meter af, zo meldt de NOS.
De computers waartussen de informatie werd verzonden, waren niet met elkaar verbonden; noch met een kabel, noch draadloos, zo is bij de NOS te lezen:
Om de informatie te transporteren maakten de wetenschappers gebruik van het fenomeen ‘verstrengeling’. Daarbij smelten de identiteiten van twee deeltjes samen. De verstrengelde deeltjes gedragen zich als één, ook als ze ver van elkaar verwijderd zijn.
Onderzoeker Ronald Hanson noemt verstrengeling “misschien wel het vreemdste en het meest intrigerende gevolg van de wetten van de quantummechanica”:
De informatie werd opgesloten in quantumbits van diamant. Die kunnen als bouwstenen dienen voor een toekomstige quantumcomputer en zelfs voor een quantum-internet. Het grote voordeel van zo’n quantumnetwerk is dat de informatie volledig veilig verstuurd kan worden.
De onderzoekers willen deze zomer in een volgend experiment de informatie over een afstand van 1300 meter versturen. Als dat lukt, levert dat het ultieme bewijs van Albert Einsteins ongelijk over verstrengeling. De natuurkundige geloofde er niet in en noemde het ‘spooky science’. Het teleporteren van mensen, zoals in de science-fictionfilm Star Trek, is volgens de natuurwetten niet mogelijk.
Foto-cc: Ruud Cuypers

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.