7

Tempo Team dwingt uitzendkrachten in te klokken met vingerafdruk

FNV en privacyorganisaties spreken zorgen uit

Vanaf vandaag maakt uitzendbureau Tempo Team gebruik van een nieuwe prikklok. De paar duizend medewerkers van het bedrijf gebruiken daarvoor hun digitale vingerafdruk.

Caspar van Zanten van Tempo-Team toont zich tegenover BNR erg enthousiast:

Het voordeel is dat de foutmarge tot nul gereduceerd is. Alle gegevens worden gelijk doorgestuurd naar de planning en naar de facturatie van de opdrachtgever.

Maar niet iedereen is even enthousiast over deze ontwikkeling. Volgens Rik van Steenbergen van de FNV is het een te zwaar middel. Hij noemt het ‘zorgelijk’:

Mijn grootste bezwaar is dat de digitale wereld wordt gelinkt aan fysieke eigenschappen van werknemers. Wat als het gehackt wordt? En hoe weet je zeker dat werkgevers het niet voor andere doeleinden gebruiken? Hoe vaak komt net nou voor dat pasjes door andere mensen worden gebruikt? En stel dat iemand het systeem hackt en jouw vingerafdruk gaat gebruiken, dan kun je niet net als bij een toegangspasje een nieuwe laten maken. Je kunt moeilijk een nieuwe vingerafdruk nemen.

De FNV zegt te gaan onderzoeken wat de risico’s zijn van het opslaan en de beveiliging van de gegevens. Van Zanten is niet onder de indruk. Volgens hem zijn het vooral mensen van buitenaf die gevaren zien. Werknemers zijn volgens hem juist heel tevreden.

BNR: Je werkgever weet straks precies waar jij met je vingers aan hebt gezeten

Geef een reactie

Laatste reacties (7)