15

‘Terminale patienten te lang behandeld’

Artsen wijten uitstellen dood aan druk door patient en familie

Bijna tweederde van de artsen vindt dat ernstig zieke patiënten in de laatste fase van hun leven langer door worden behandeld dan wenselijk.

Artsenblad Medisch Contact hield een online enquête onder 726 leden van artsenorganisatie KNMG, nadat hoogleraar Job Kievit in het blad een discussie had aangezwengeld over het doorbehandelen van terminale patienten:

Meer is niet altijd beter’, schreef Job Kievit, chirurg en hoogleraar medische besliskunde aan het LUMC, dit voorjaar in Medisch Contact. Aan de hand van twee aangrijpende voorbeelden liet hij zien hoe nadelig agressieve, belastende en kostbare medische interventies kunnen uitpakken voor patiënten die het einde van hun leven zien naderen. ‘Je ziet vaak dat arts en patiënt in een reflex schieten’, verklaart Kievit dit fenomeen. ‘De arts zegt: “Ik heb nog iets voor je”, de patiënt reageert: “Dat is goed”. Hij gaat opgelucht naar huis omdat hij nog niet hoeft na te denken over het naderend einde. En de arts is blij dat hij weer kan doen waar hij goed in is: behandelen. Of het winst oplevert weet hij niet. Maar wie is hij om de patiënt deze kans te onthouden?’

De artsen denken dat te lang wordt doorbehandeld omdat ze “van nature” geneigd zijn om te behandelen. Ook dringen patienten en familie vaak aan op doorbehandelen. De mening van de patient geeft bij driekwart van de artsen de doorslag bij de vraag al dan niet door te behandelen. 35 procent zegt soms rekening te houden met de kosten. 

NRC: Artsen: terminale patiënten vaak langer behandeld dan goed is
Medisch Contact: De arts staat in de behandelmodus 

Geef een reactie

Laatste reacties (15)