Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Terminale patienten te lang behandeld'

  •  
30-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-terminaal_300.jpg
Artsen wijten uitstellen dood aan druk door patient en familie
Bijna tweederde van de artsen vindt dat ernstig zieke patiënten in de laatste fase van hun leven langer door worden behandeld dan wenselijk.
Meer is niet altijd beter’, schreef Job Kievit, chirurg en hoogleraar medische besliskunde aan het LUMC, dit voorjaar in Medisch Contact. Aan de hand van twee aangrijpende voorbeelden liet hij zien hoe nadelig agressieve, belastende en kostbare medische interventies kunnen uitpakken voor patiënten die het einde van hun leven zien naderen. ‘Je ziet vaak dat arts en patiënt in een reflex schieten’, verklaart Kievit dit fenomeen. ‘De arts zegt: “Ik heb nog iets voor je”, de patiënt reageert: “Dat is goed”. Hij gaat opgelucht naar huis omdat hij nog niet hoeft na te denken over het naderend einde. En de arts is blij dat hij weer kan doen waar hij goed in is: behandelen. Of het winst oplevert weet hij niet. Maar wie is hij om de patiënt deze kans te onthouden?’
De artsen denken dat te lang wordt doorbehandeld omdat ze “van nature” geneigd zijn om te behandelen. Ook dringen patienten en familie vaak aan op doorbehandelen. De mening van de patient geeft bij driekwart van de artsen de doorslag bij de vraag al dan niet door te behandelen. 35 procent zegt soms rekening te houden met de kosten. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.