Laatste update 22:22
294

Dader Londense moskee-aanslag verwenste eerder moslims

In Londen is een terrorist met een bestelbus ingereden op een groep moslims toen zij na afloop van een ramadangebed de moskee verlieten. Daarbij kwam één persoon om het leven. Ook raakten er zeker tien mensen gewond.

De politie wist ter plekke de dader te arresteren nadat die door het publiek overmeesterd was. Het gaat om een 48-jarige man. De aanslag vond plaats in de wijk Finsbury Park in het noordoosten van Londen. Rond 1.20 uur kreeg de politie de melding binnen, daarbij werd al direct gesproken van een ‘groot incident’. Inmiddels wordt officieel gesproken van een terreuraanslag. Volgens getuigen heeft de dader opzettelijk geprobeerd zo veel mogelijk moslims te raken bij zijn daad. Na zijn overmeestering zou hij gezegd hebben: ‘Ik heb mijn werk gedaan’. Ook zou hij hebben geroepen dat hij zo veel mogelijk moslims had willen doden.

Premier Theresa May heeft haar medeleven betuigd aan de slachtoffers. Later deze ochtend zal er crisisberaad plaatsvinden. Ook oppositieleider Jeremy Corbyn liet weten gechoqueerd te zijn door de aanslag. Hij deed dat via Twitter.

Ook burgemeester van Londen Sadiq Khan heeft gereageerd. Op Facebook schreef hij: ‘Hoewel dit een aanval lijkt op een bepaalde gemeenschap, net als de verschrikkelijke aanvallen in Manchester, Westminster en London Bridge, is het ook een aanval op al onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect.’

Update maandag 22:00
De dader van de aanslag is inmiddels geïdentificeerd. Het gaat om een 47-jarige vader van vier kinderen uit Cardiff. De bestelwagen waarmee hij de aanslag pleegde had hij gehuurd.

Hij stond bekend als een bozige witte man die voordat hij de aanslag pleegde al tekeerging tegen en over moslims. Of hij lid was van een extreemrechtse organisatie is nog niet bekend. De politie kende hem in ieder geval niet als zodanig. Via een Twitter-account waarmee hij kennelijk alleen lurkte volgde hij wel een aantal kopstukken van racistische groeperingen.

Premier Theresa May heeft eerder vandaag verklaard dat islamofobie als een vorm van extremisme moet worden gezien. De schrijfster van de Harry Potter-reeks, J.K. Rowling, wees op een oude tweet van de notoir islamofobe columniste Katie Hopkins en wil dat er een debat op gang komt over hoe de dader kon radicaliseren.

Een ander wijst op de bedenkelijke taal die de islamofobe tabloids uitslaan.

De New Statesman heeft een overzicht van hoe rechtse media aanzetten tot radicalisering.

Geef een reactie

Laatste reacties (294)