Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Terugkeer naar gulden kost burger 4500 euro per jaar

  •  
02-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
koolmees_300.jpg
Heimwee-politiek kent hoge prijs, rekent Wouter Koolmees uit
De terugkeer naar de gulden, een van de grootste verlangens van PVV-leider Wilders, kent een hoge prijs. D66 Kamerlid Wouter Koolmees heeft berekend dat de heimwee-politiek de burger zo’n 4500 euro – oftewel bijna 10.000 oude guldens – per jaar gaat kosten.
De Volkskrant schrijft:
Volgens hem worden de schulden die veel landen in euro’s hebben uitstaan hoger als ze teruggaan naar een zwakke nationale munt. Veel beleggers zullen wegtrekken, waardoor de financiële sector in zwaar weer komt. In Nederland, met een zeer grote financiële sector, zullen de gevolgen als exportland enorm zijn, aldus Koolmees.
Dat geldt overigens ook invoering van de neuro, de Noordeuropese droommunt. Koolmees heeft zelf geen onderzoek gedaan maar de stapel bestaande studies op dit gebied doorgenomen en daar zijn conclusie uit getrokken.
Vorige maand presenteerde PVV-leider Wilders een rapport dat hij had besteld bij het  eurosceptische Lombard Street Research in Engeland. In dat rapport werd gesteld dat terugkeer naar de gulden mogelijk was maar bleven de kosten onduidelijk.
Update 17:15
RTEmagicC_euro_d66.jpg
Wouter Koolmees benadrukte in het EO-programma Dit is de Dag op Radio 1 tot twee keer dat hij geen onderzoek heeft gepubliceerd maar een paper. Voor een onderzoek is zijn positie niet voldoende onafhankelijk (beluister bovenstaande clip). Bij zijn partij denken ze daar anders over. Op de website  van D66 wordt het ‘onderzoek’ pontificaal aangekondigd.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.