8

Teveel TV maakt kinderen volwassen couch potatoes

Inactieve kinderen kijken op latere leeftijd vaak meer dan drie uur per dag TV en zijn vaker ongezond, blijkt uit Brits onderzoek 

Ouders zouden veel vaker sportieve activiteiten met hun kinderen moeten ondernemen, zeggen Britse onderzoekers. Kinderen die op hun tiende veel tv kijken, zullen ook op latere leeftijd al snel meer dan drie uur per dag op de bank hangen. Ze hebben 42 procent meer kans om een couch potato te worden, dan kinderen die veel (buiten) spelen of sporten.

Dit blijkt uit een onderzoek van University College London. De volwassenen uit het onderzoek die meer dan drie uur per dag TV kijken waren vaker in slechte gezondheid en vonden zichzelf vaker te dik.

De onderzoekers vergeleken de kijkgewoonten van meer dan 6000 Britten, geboren in 1970, in hun 10e en in hun 42ste levensjaar.

Een van de auteurs van het onderzoeksrapport Lee Smith:

Ga iets actiefs doen om de TV te vervangen. ’s Avonds, wanneer families de neiging hebben voor de TV te gaan zitten, zouden ze eigenlijk een wandeling moeten gaan maken.”

Tegenwoordig zitten kinderen ook veel achter de computer, op hun tablet of telefoon in plaats van voor de TV. Dat moet dus ook minder.

Als je niet naar buiten kunt gaan, probeer dan actieve computerspelletjes, iets dat mensen van de bank af doet komen en wat energie kost, in plaats van zitten en snacks eten.

De bankhangers die niet meer voor de TV vandaan te slepen zijn op latere leeftijd blijken in veel gevallen vaders te hebben (gehad) met overgewicht, die veel met hun handen werk(t)en. Dit in tegenstelling tot de kinderen van managers, die minder TV kijken als ze volwassen zijn.

Dit kan komen doordat mensen die veel met hun handen werken al tijdens het werk actief zijn en dit compenseren door ’s avonds op de bank uit te rusten. Maar ook zij moeten er dus met hun kinderen op uit. Buiten spelen en sporten is het beste, maar een spelletje op de Wii mag ook.

BBC: Inactive children ‘become middle-aged couch potatoes’

Cc-foto: Michael Cramer

Geef een reactie

Laatste reacties (8)