11

Thaise regering wil opstand met geweld breken

Premier Vejjajiva: Vreedzame oplossing niet meer mogelijk... Leger en betogers krijgen versterking... Militairen schieten met scherp... [Update] Avondklok voorlopig van de baan... Regering stelt Roodhemden ultimatum: Vrouwen en kinderen mogen weg

De Thaise regering wil met militair geweld een eind maken aan de opstand die hoofdstad Bangkok nu twee maanden in zijn greep houdt. Op televisie heeft premier Abhisit Vejjajiva gezegd dat er geen kans meer is op een vreedzame uitweg uit de impasse. In Thailand staan aanhangers van de huidige premier en de vorige lijnrecht tegenover elkaar.


Vanaf zondag geldt in de hoofdstad Bangkok een uitgaansverbod. Wie zich tussen 11 uur ’s avonds en 5 uur ’s ochtends op straat waagt, riskeert 2 jaar gevangenisstraf. Dat meldt de Volkskrant zondag. 

Het chique financiële hart van de stad is al dagenlang het toneel van een gevechten tussen duizenden betogers en het leger. Daarbij zijn zeker 24 doden gevallen en ruim 170 mensen gewond geraakt. Zowel het leger als de betogers trekken nu versterkingen aan.

Militairen schieten met scherp op de roodhemden, die het leger met molotovcocktails bestoken. Ze mogen op betogers schieten als die het leger tot minder dan 36 meter naderen. Maar op kantoordaken zitten ook sluipschutters.

De in het rood gestoken betogers zijn mensen van het platteland en arbeiders. Zij willen dat de wegens corruptie verdreven premier Thaksin Shinawatra weer aan de macht hebben. Zij eisen nieuwe verkiezen. Premier Vejjajiva stemde hiermee in, maar trok de toezegging later in.

Update 12:30 De Thaise autoriteiten hebben het uitgaansverbod opgeschort, omdat het te veel problemen voor de bevolking zou opleveren. Aan de roodhemden is een nieuw ultimatum om hun kamp te verlaten. De BBC meldt dat vrouwen en kinderen het zakendistrict van Bangkok uiterlijk maandag verlaten moeten hebben.

NOS-correspondent Michel Maas is in Bangkok. Beluister het geluidsfragment. Op zijn twitterpagina meldt hij zijn laatste belevingen.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (11)