Laatste update 17:30
10

The Sun niet meer welkom bij voetbalclub Everton na racistische column

De verslaggevers van de Britse tabloid The Sun zijn niet meer welkom bij voetbalclub Everton. Reden daarvoor zijn de ‘stuitende en onverdedigbare beledigingen’ jegens Everton-speler Ross Barkley. Ook heeft The Sun in de ogen van Everton zich schandelijk uitgelaten over de inwoners van Liverpool, de stad waar de club vandaan komt.

Kelvin MacKenzie, columnist van The Sun, schreef een stukje waarin hij Ross Barkley – een speler met Nigeriaans bloed – vergeleek met een gorilla. Aanleiding voor het schrijven was een bargevecht waarbij Barkley betrokken was. Bij het artikel stonden ook twee foto’s: een van Barkley en een van een gorilla, met daarbij het onderschrift: ‘Zou Barkley de missing link kunnen zijn?’ Ook schreef MacKenzie dat inwoners van Liverpool met een salaris als dat van Barkley doorgaans drugdealers zijn.

MacKenzie is inmiddels geschorst door The Sun. Zelf beweert hij niet te hebben geweten dat Barkley deels Nigeriaans is. Sinds de Brexit-campagne kent Groot-Brittannië een forse toename van racisme, daar wordt de laatste maanden harder tegen opgetreden door de autoriteiten. De politie van Liverpool is een onderzoek begonnen om te bepalen of ook de column van MacKenzie als racistisch kan worden aangemerkt.

Het is niet de eerste keer dat MacKenzie voor problemen zorgt bij een voetbalclub. Eerder al nam voetbalclub Liverpool eenzelfde besluit als stadsgenoot Everton. Dat was omdat de columnist in een eerder artikel de supporters van Liverpool verantwoordelijk had gehouden voor de Hillsborough-ramp uit 1989 waarbij 96 mensen om het leven kwamen. Na onderzoek bleken niet de fans verantwoordelijk, maar de autoriteiten. Deze zaterdag was de herdenking voor de ramp die op 15 april exact 28 jaar geleden plaatsvond.

Bron: BBC / hattip: @DuBlanqeBogarde

Geef een reactie

Laatste reacties (10)