69

Nieuwe partners Theresa May geloven niet in evolutietheorie

Theresa May, premier van Groot-Brittanië, heeft een akkoord bereikt met de Noord-Ierse partij DUP. Daarmee kan ze nu blijven regeren, omdat haar conservatieve partij samen met de DUP een meerderheid in het Britse parlement heeft.

DUP staat voor Democratic Unionist Party. De uiterst conservatieve partij is tegen het homohuwelijk, tegen abortus, en willen de doodstraf opnieuw invoeren. In 2008 noemde een voormalig parlementslid van de DUP homosexualiteit ‘afschuwelijk, verachtelijk, weerzinwekkend, vies en kwaadaardig’. Het afbreken van een zwangerschap is in de ogen van de DUP onacceptabel, ook wanneer de vrouw zwanger werd als gevolg van een verkrachting. De party waar Theresa may nu in zee mee gaat gelooft niet in de evolutietheorie, of in klimaatopwarming.

De Unionisten steunen de regering van May op ‘informele basis’, wat betekent dat er geen coalitie wordt gevormd tussen de twee partijen.

De Tories van Theresa May verloren donderdag bij de verkiezingen hun absolute meerderheid in het parlement, ten faveure van het linkse Labour van Jeremy Courbyn. May werd hierdoor gedwongen om steun te zoeken bij de extreem conservatieve DUP.

Bronnen: De Redactie, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (69)