29

Theresa May wil ‘overgangsfase’ van twee jaar na Brexit

Theresa May heeft in een belangrijke speech gevraagd om een tweejarige transitie periode nadat de Brexit ingaat. Tijdens die twee jaren zou Groot-Brittannië nog steeds de regels van de EU volgen. Ook zei ze in haar speech dat het Verenigd Koninkrijk tot zeker 2020 door zal gaan met het leveren van bijdragen aan de begroting van de EU, en de budgettaire afspraken die in het verleden zijn gemaakt zal nakomen tot er een nieuwe begroting wordt gemaakt.

Theresa May zegt in de toekomst nauw samen te willen werken met de rest van de EU, om op de lange termijn de economische ontwikkeling van ‘ons continent’ te blijven bevorderen. Ook zei ‘onvoorwaardelijk toegewijd’ te zijn om de veiligheid van Europa te bewaken. Ze wil daar een uitgebreid verdrag met de EU over sluiten.

Sommige analytici zagen de speech van May als een overwinning van de zogenaamde ‘zachte’ Brexit, ten opzichte van een ‘harde Brexit waarbij Groot-Brittannië weer volledige controle over zijn eigen grenzen zou krijgen, maar ook alle economische verhoudingen opnieuw zou moeten onderhandelen. De speech kan gelezen worden als een als een voorstel om niet alle banden met de EU te verbreken, maar volgens de analyse van The Guardian. lijkt het er juist op dat de transitie periode van May bedoeld is om de Brexit zo hard mogelijk te maken.

May sprak over de noodzaak voor ‘creatieve oplossingen’ als het aankwam op handelsovereenkomsten, maar volgens critici was dat niets meer dan een rookgodrijn om te verhullen dat het Britse kabinet zelf geen idee heeft welke richting ze met de Brexit uit willen.

Op een punt was May echter wel duidelijk; de EU zal blijven bijdragen aan het budget van de EU, en zal zich aan de EU-regelgeving blijven houden. Ze weigerde vragen te beantwoorden of dit betekende dat het Verenigd Koninkrijk onderdeel zou blijven van het Europese Economische Ruimte (EER) en of dit ook betekende dat de Britten zich ook aan nieuwe regelgeving zou moeten houden die er tijdens de ‘overgangsfase’ wordt ingevoerd.

De deadline voor Brexit is altijd maart 2019 geweest, twee jaar nadat May officieel aankondigde dat Groot-Brittannië de EU zal verlaten. Het lijkt er nu op dat dit in ieder geval tot maart 2021 wordt uitgesteld.

Bekijk hier de volledige speech:

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (29)