14

Thieme wil wel gedogen

PvdD zou zelfde rol als SGP kunnen spelen: Belangrijk zijn zonder eigen principes op te geven ... Coalitie met CDA lastig: diametraal tegenovergesteld aan PvdD

Mocht het vormen van een coalitie na de verkiezingen zo lastig worden dat ook de (gedoog)steun van kleine partijen nodig is, dan kunnen de onderhandelaars een beroep doen op de Partij voor de Dieren. ‘Ik sta voor alle varianten open’, zegt lijsttrekker Marianne Thieme zaterdag in Trouw.

Het is geen voor de hand liggende optie. De PvdD heeft vergaande standpunten over dierenrechten, milieu en economische groei, die niet bepaald aansluiten bij die van de gevestigde partijen. Thieme trekt echter een vergelijking met de gedoogsteun die de SGP verleende aan het vorige kabinet:

De rol van de SGP bij het kabinet-Rutte was aanzienlijk, zonder dat die partij iets van haar principes hoefde in te leveren. Dat bewijst volgens mij dat de Partij voor de Dieren bij gedoogsteun evenmin compromissen hoeft te sluiten die we eigenlijk niet zien zitten.

Er valt op het terrein van het milieubeleid altijd wel wat te halen in ruil voor zulke steun, is de kern van Thiemes redenering:

“Het CDA en de PVV wijzen duurzaamheid af, voor alle andere partijen is het een onderhandelbare bijzaak. Wij kunnen daardoor, in ruil voor onze steun, toezeggingen loskrijgen van vrijwel alle partijen over meer duurzaamheid. Als er een coalitie met het CDA komt, wordt het wel moeilijker. Die partij staat diametraal tegenover ons.

Trouw: Partij voor de Dieren wil best gedogen

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)