Laatste update 11:40
146

Baudet: ‘Het allerbeste zou zijn als wij absolute heersers zijn’

Op de dag dat NRC een nagenoeg kritiekloze ‘Wie is wie‘ van de extreemrechtse politieke partij Forum voor Democratie publiceert, wordt opnieuw bezorgdheid uitgesproken op de gevaarlijke en ondemocratische ideeën die de partij voorstaat. Jaap Jansen, politiek verslaggever voor BNR, bezocht gisteravond een bijeenkomst van Forum voor Democratie in Nieuwspoort en twitterde wat hij zag en hoorde. Bij binnenkomst viel hem meteen op dat 95 procent van de aanwezigen van het mannelijk geslacht was.

Het duurt niet lang voordat de eerste extreemrechtse opvattingen uit de mouw komen. Een aanwezige vraagt FvD-leider Thierry Baudet op de man af:

Moeten we een bovenmens creëren?

Het antwoord is niet, zoals je zou verwachten, een radicale afwijzing en distantie van de nazi-term Ubermensch (bovenmens in het Nederlands vertaald), maar een semantisch advies. “We moeten een nieuwe moraal creëren”, antwoordt Baudet. Om vervolgens te mijmeren over de tijd dat Nederland rijk en machtig was door het met geweld onderwerpen en verkopen van mensen. Baudet: “Vroeger was de hele wereld van ons. We moeten ons laatste stukje grandeur, de Antillen, niet opgeven.”

Baudet toont zich een ware eindtijdprediker en zegt onder meer:

Ik denk heel vaak: ik ben de laatste der Mohikanen. We leven in een eindtijd. Denk je nou echt dat Napoleon de hele tijd bezig was met koopkrachtplaatjes?

Nog enger wordt het als hij zijn mening over de Nederlandse democratie openbaart:

Het allerbeste zou zijn als wij absolute heersers zijn. In het parlementarisme kun je geen grote beleidswijzigingen doorvoeren

Terwijl in Amerika de bewijzen zich opstapelen dat de Trump-campagne wel degelijk samenwerkte met Rusland om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden, verklaart Baudet – die Trump destijds nog omschreef als “A great leader for America and a great leader for the West as a whole” – een alternatieve realiteit te verkiezen:

Het verhaal dat Rusland zich uitgebreid bemoeide met de Amerikaanse verkiezingen is een totale hoax; totale flauwekul

Andere dieptepunten zijn de letterlijke afwijzing van het idee dat mensen gelijkwaardig zijn: “We moeten minder universalistisch zijn. We moeten het idee loslaten dat alle mensen helemaal hetzelfde zijn” en onverholen seksisme: “GroenLinks is een beetje een wijvenpartij.”

Geef een reactie

Laatste reacties (146)