Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thierry Baudet verliest wéér rechtszaak over Oekraïne-referendum

  •  
12-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
581 keer bekeken
  •  
Vragenuur in de Kamer

© 2017-04-04 16:09:07 DEN HAAG - Thierry Baudet van Forum voor Democratie tijdens het wekelijkse vragenuurtje voor de leden van de nieuwe Tweede Kamer. ANP MARTIJN BEEKMAN

Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie (FvD), heeft de zoveelste rechtszaak verloren. In een poging het kabinetshandelen na het Oekraïne-referendum onderuit te halen, klaagde hij de overheid aan. Baudet meent namelijk dat het kabinet onrechtmatig heeft gehandeld door ‘te treuzelen’ bij de afwikkeling van het referendum. Het is hem allemaal niet snel genoeg gegaan. Baudet vindt dat het kabinet er veel te lang over heeft gedaan om te beslissen of het iets zou doen met de uitslag van het raadgevende referendum, en zo ja, wat dan.
Vanwege de scheiding der machten is het echter niet aan de rechter om in te grijpen in het proces van politieke besluitvorming. Alleen Eerste en Tweede Kamerleden en de regering kunnen bepalen of procedurevoorschriften zijn geschonden, aldus de rechter die de aanklacht van Forum voor Democratie dan ook verwierp.
Het is niet de eerste keer dat Baudet, die in de Tweede Kamer aan zijn zijde advocaat Theo Hiddema heeft, een rechtszaak verliest. Zo spande hij in februari nog een kort geding aan tegen de NOS omdat hij mee wilde doen aan het televisiedebat. De rechter oordeelde in die zaak dat het niet aan Baudet, maar aan de NOS is wie ze uitnodigen. In maart 2016 vond Baudet dat er te weinig stembureaus voor het referendum geopend waren, ook die zaak verloor hij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.