9

Thomashuizen gebruiken pgb’s voor huur dure panden

Betrokkenen: Dit gaat ten koste van de zorg

De Thomashuizen – een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten met 120 locaties – gebruiken geld dat bestemd is voor zorg om de huur van hun dure panden te betalen. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van de begroting van de organisatie, gesprekken met oud-ondernemers en vertrouwelijke notulen van vergaderingen.

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen gehandicapten zelf zorg inkopen. Het is echter niet bedoeld voor huisvesting, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Uit de begroting voor een Thomashuis blijkt echter dat tweederde van de huur – 95.000 euro per jaar – met pgb-geld wordt gefinancierd, zo schrijft de Volkskrant.

Volgens de Thomashuizen mag het, omdat tweederde van het pand voor zorgactiviteiten wordt gebruikt. “Daarmee is het onderdeel van de bedrijfsvoering”, zegt directeur Hans van Putten. “Al onze facturen worden bovendien gecontroleerd door de zorgkantoren.

Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg, bekeek een voorbeeldexploitatie van een Thomashuis: 

Er klopt gewoon iets niet. Als ik genereus reken wordt slechts de helft van al het pgb-geld daadwerkelijk aan zorg uitgegeven. Formeel is dat oneigenlijk gebruik van zorggeld.

Volgens een oud-uitbater van een Thomashuis, gaat dit wel degelijk ten koste van de kwaliteit van zorg:

Hoe duurder het pand waarin je zit, hoe minder je overhoudt. Dan kun je minder personeel huren. Er worden vaak vrijwilligers en stagiaires ingezet. Dat is typerend voor de Thomashuizen.”

Volkskrant: Thomashuizen gebruiken zorggeld om huur te betalen

Foto-cc: Ab Aberson

Geef een reactie

Laatste reacties (9)