Laatste update 11:32
204

Tienduizenden Erdogan-aanhangers vieren mislukking coup

De mislukte militaire coup van vrijdag komt vooral door de steun die Erdogan in het eigen land geniet. Tienduizenden van zijn aanhangers zijn vannacht en gisteren de straat op te gaan om die aan de Turkse president te betuigen en om de ‘democratie te vieren’, zoals Erdogan hen opgedragen heeft. Dat meldt de NOS.

De menigten verzamelden zich met Turkse vlaggen, scandeerden ‘God is groot’, zongen en gingen in gebed. Vooral op het Taksimplein waren veel mensen verzameld. Sommigen bleven zelfs de hele nacht. Het feest vond vooral plaats in wijken waar de AKP veel steun krijgt, op andere plekken gingen Turken op de vuist met de politie.

Na de coup heeft Erdogan 2700 rechters op non-actief gezet omdat ze aanhangers zouden zijn van de islamitische geestelijke Gülen, die volgens de president achter de coup zit. Ook suggereert hij dat de VS iets met de mislukte staatsgreep te maken zou hebben. De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft Erdogan gewaarschuwd voor het verslechteren van de relatie tussen de twee landen als hij met de aantijgingen doorgaat.

Verder wil de regering de doodstraf weer invoeren om de coupplegers te straffen.

cc foto: Michat

Geef een reactie

Laatste reacties (204)