5

Tientallen demonstranten opgepakt in Moskou

Protesteren met paraplu's, tegen het uit de lucht halen van een kritische tv-zender, mag niet

Tientallen demonstranten in Rusland zijn zaterdagmiddag opgepakt. De demonstranten liepen nabij het Rode Plein in Moskou met paraplu’s om te protesteren tegen het uit de lucht halen van een kritische tv-zender, Regen-TV.

Regen-TV zond kritiek op de Russische autoriteiten uit. Ook werd neutraal bericht over de anti-regeringsprotesten in Oekraïne, tot grote onvrede van de Russische overheid. Zo’n veertig demonstranten die hun paraplu’s openden uit protest tegen de censuur, werden afgevoerd in klaarstaande busjes. 

De zender werd uit de lucht gehaald nadat het op de website een vraag stelde aan het publiek. De makers van Regen-TV wilden weten of Leningrad in de Tweede Wereldoorlog had moeten capituleren voor Nazi-Duitsland, om levens te sparen. In het beleg van de stad kwamen 1 miljoen inwoners om door honger en kou. Het beleg duurde bijna 2,5 jaar. Grote kabelmaatschappijen hebben het oppositiekanaal in de afgelopen weken uit hun aanbod geschrapt. Hierdoor dreigt de zender nu naar eigen zeggen failliet te gaan.

Op de openingsdag van de Olympische Spelen werden al zo’n 14 homorechtenactivisten opgepakt.

De Russische staatsburger krijgt tegelijkertijd via de beeldbuis een perfect geënsceneerd beeld binnen van de spelen. Zo ontvouwde vrijdag bij de openingsceremonie één van de olympische ringen vanwege een defect niet. Terwijl de rest van de wereld de fout kon aanschouwen, werd het beeld voor Rusland snel even gemanipuleerd.

Premier Rutte heeft vrijdag met de Russische president Poetin gesproken. In dit gesprek heeft hij zijn zorgen geuit over de mensenrechtenschendingen in Rusland en de anti-homowet. Zaterdagochtend sprak de premier met mensenrechtenorganisaties Amnesty International, Memorial en met milieuorganisatie Ecowatch. “Goed naar ze geluisterd en gesproken over migratie, milieu en mensenrechtensituatie Rusland”, twitterde de premier.

Lees ook op Joop: Ruslands’ enige onafhankelijke nieuwszender in gevaar

Geef een reactie

Laatste reacties (5)