36

Tientallen Kamerleden houden schnabbels geheim

Zo'n dertig Kamerleden verzuimen te voldoen aan wettelijke verplichting alle nevenfuncties en bijverdiensten te melden ... Van Miltenburg niet van plan 'politie' te spelen

Tweede Kamerleden zijn wettelijk verplicht om alle nevenfuncties en bijverdiensten te melden, maar zeker dertig Tweede Kamerleden verzaken dit. Dat schrijft het AD. Kamerleden waaronder Kees van der Staaij (SGP), Wouter Koolmees (D66), Selcuk Öztürk (PvdA), Agnes Mulder (CDA) en Ronald Vuijk (VVD) werken hun gegevens in het register niet bij.

De griffie van de Tweede Kamer houdt drie registers bij. Eén van de geschenken die Kamerleden ontvangen met een waarde van meer dan 50 euro, één register met de buitenlandse reizen die op uitnodiging van derden zijn gedaan en één met alle nevenfuncties van de Tweede Kamerleden. De registers zijn voor iedereen in te zien.

De lijst met nevenfuncties wordt twee keer per jaar gepubliceerd. Tweede Kamerleden worden geacht uiterlijk een week nadat ze een nevenfunctie hebben geaccepteerd, deze te melden aan de griffier. Ook moeten ze elk jaar de inkomsten uit deze functies laten weten.

Kees van der Staaij verklaart tegenover het AD niet op de hoogte te zijn van de precieze inhoud van de wet die hem en zijn collega’s verplicht om bijverdiensten te melden. Volgens de krant verzaken zo’n dertig Kamerleden hun gegevens bij te werken. Sommigen van hen hebben na publicatie van het AD hun nevenfuncties alsnog opgegeven.

Kamervoorzitter Van Miltenburg zegt niet van plan te zijn de registers te controleren of Kamerleden achter de broek aan te zitten. Ze vindt het een mooie en belangrijke taak voor journalisten om de registers te controleren op juistheid of volledigheid.

AD: ‘Kamerleden nemen loopje met regels over bijbanen’

Geef een reactie

Laatste reacties (36)