Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tientallen Piet-extremisten vallen bijeenkomst racismebestrijders KOZP aan

  •  
09-11-2019
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
Een-foto-van-de-auto-van-Mitchell-Esajas-KOZP-die-hij-zelf-op-Facebook-plaatste-Foto-Mitchell-Esajas-Facebook
“Ik heb echt geen woorden voor wat er vanavond is gebeurd. Rond de 60 man met gezichtsbedekkende kleding probeerden ons congres binnen te stormen met knuppels, zwaar vuurwerk en andere wapens en toen dat niet lukte hebben ze alle ramen en auto’s die in de omgeving waren vernield.” Dat vertelt Jerry Afriyie, voorman van Kick Out Zwarte Piet op Facebook. Vrijdagavond viel een tientallen Piet-extremisten in Den Haag de landelijke bijeenkomst aan van de actiegroep die vreedzaam protesteert tegen de racistische aspecten van de ouderwetse Zwarte Piet-figuur.
Advocaat Jelle Klaas die aanwezig was om namens het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en Public Interest Litigation Project (PILP) een uiteenzetting te geven over grondrechten op het gebeid van protest twitterde: ‘Ruimte werd net aangevallen. Vuurwerk en ruiten ingegooid. Kennelijk is er een groep in Den Haag nogal tegen de vrijheid van meningsuiting en vergadering…’
De gewelddadige actie wijst op verdere radicalisering onder aanhangers van Zwarte Piet. Vorige maand nopg werden tientallen zogenaamde blokkeerfriezen veroordeeld tot taakstraffen omdat ze tegenstanders van de racistische traditie hun recht om te demonstreren ontnamen. Nu is ook het grondrecht van vrije vergadering geschonden.
"De extreemrechtse beweging Pegida had aanhangers opgeroepen om – verkleed als Zwarte Piet – een tegendemonstratie te houden bij het congres. De Haagse ondernemer John van Zweden, die de intocht van Sinterklaas in Den Haag volgende week sponsort, deed vrijdag in de loop van de dag een zelfde oproep. Of de vrijdagavond aangehouden personen leden van Pegida zijn, kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen. De verdachten, afkomstig uit Den Haag en Den Andel, zitten vast voor verhoor."
Er zijn vijf Piet-extremisten opgepakt, mannen tussen de 13 tot 37 jaar afkomstig uit Den Haag en Den Andel. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting. De extremisten vernielden onder andere de auto van KOZP Mitchell Esajas (foto).
“Allemaal omdat een traditie die voor alle kinderen een feest hoort te zijn niet voor alle kinderen een feest mag zijn. Voor jouw kinderen is het prima zo, dus mijn kinderen en vele anderen mogen zich 2 maanden per jaar lekker onveilig voelen. Dit gaat niet meer om een kinderfeest, maar toont precies het racisme dat wij aankaarten,” aldus Jerry Afriyie. “Dit is de omgekeerde wereld. Wij accepteren racisme niet. Niet vandaag, niet morgen en never nooit. Niet zo lang wij leven en in goede gezondheid verkeren zullen wij institutioneel racisme, discriminatie en uitsluiten toestaan. De daders van deze laffe actie brengen ons alleen maar dichter bij ons doel: Een doel dat gegarandeerd bij zal dragen aan een Nederland waar we rekening houden met elkaar, ongeacht geslacht, ras of etnische afkomst, religie, handicap. Een Nederland dat massaal opstaat tegen mensenrechtenschending. Want dat is wat ons vanavond is overkomen, ons recht op vergadering is geschaad. De politiek is aan zet! Doe fakking iets met je we zijn neutraal. “If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor.”
Afriyie maakt duidelijk dat het extremistische geweld van de Piet-aanhangers hem niet zal weerhouden de strijd tegen het racisme te staken: “Ik ben supertrots op alle mensen en strijders die vanavond aanwezig waren en alle mensen die volgende week samen met ons, zij aan zij, de straat op zullen gaan om ons land wakker te schudden uit haar koloniale slaap. Want met geweld krijg je ons niet stil. Dit is het allerstomste wat je kan doen. Je motiveert ons juist! De komende weken gaan wij tijdens meer dan 12 intochten met racistische karikaturen van zwarte mensen onze stem krachtiger dan ooit laten horen, voor #2020zwartepietvrij!”
Update 13:55
NIDA en de Haagse Stadspartij willen dat er een spoeddebat komt in de Haagse gemeenteraad. “Dit was in feite gewoon een aanslag en poging tot doodslag’, aldus Cemil Yilmaz van NIDA. Ook de PVV wil een spoeddebat. “‘Wij staan honderd procent achter Zwarte Piet, maar er mag niet worden opgeroepen tot geweld. Iedereen moet in veiligheid kunnen vergaderen,” stelt fractievoorzitter Kruis.
Update 19:25
Kick Out Zwarte Piet bracht het volgende persbericht uit:
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ziet de aanval op het Landelijke KOZP-Congres vrijdagavond, gezien de motieven van de daders als een daad van terreur. De actiegroep roept autoriteiten zoals de premier, het ministerie van Veiligheid en Justitie, het NCTV en burgemeesters op om maatregelen te treffen om fundamentele rechten van demonstranten tegen zwarte piet bij de aankomende Sinterklaasintochten te beschermen.
Gisteravond, vrijdag 8 november 2019, bestormde een groep geradicaliseerde voorstanders van zwarte piet met geweld een vreedzame vergadering. Op social media hadden de Haagse ondernemer John van Zweden en Pegida Nederland mensen opgeroepen om de vergadering van KOZP te verstoren. Diverse auto’s, waaronder de auto van een van de initiatiefnemers van KOZP, Mitchell Esajas zijn vernield. Daarnaast is er een poging tot brandstichting gedaan en hevige schade aangericht aan het voormalige schoolgebouw waar de bijeenkomst plaatsvond. De bezoekers van gisteravond zijn ongedeerd gebleven maar een aantal van hen is wel getraumatiseerd door de aanval.
“We mogen van geluk spreken dat ze niet binnen zijn gekomen, anders was het een bloedbad geweest en roepen politici en politie op om ook de fundamentele vrijheden van KOZP demonstranten ook te beschermen.” zegt Esajas.
Schending van grondrechten in ‘de stad van Vrede en Recht’ De daad van terreur is geen incident maar past in een patroon van de radicalisering van voorstanders van zwarte piet. Rechts-extremistische groeperingen en voetbalhooligans voelen steeds meer de vrijheid om geweld te gebruiken om de rechten van KOZP-demonstranten te schenden.
In 2018 werden demonstranten in diverse plekken zoals Eindhoven en Den Haag, ‘de stad van Vrede en Recht’ aangevallen door voorstanders van zwarte piet. Gisteren is er met de daad van terreur op de vreedzame vergadering een nieuw dieptepunt bereikt. “De grondrechten van KOZP-demonstranten zijn weer met geweld geschonden. En het is te verwachten dat dit geweld zal toenemen als politici, beleidsmakers geen maatregelen treffen en als het ‘stille midden’ stil blijft.” – Jessy, mede-oprichter KOZP
KOZP laat zich niet intimideren door geweld Juist door de vele pogingen om demonstranten van KOZP met geweld te intimideren wordt de actiegroep extra gemotiveerd om de beweging voort te zetten, en de beweging groeit. KOZP heeft altijd vastgehouden aan de principes van vreedzaam protest, dit is bevestigd door de NCTV. Het werd met deze daad van terreur nog duidelijker dat het daadwerkelijke geweld van de kant van geradicaliseerde voorstanders van zwarte piet komt. KOZP voelt nu meer dan ooit de behoefte om onszelf te beschermen als de bescherming vanuit de autoriteiten uitblijft.
Mede-initiatiefnemer van KOZP Jerry Afriyie zei: “Met geweld krijg je ons niet stil. Dit is het allerstomste wat je kan doen. Je motiveert ons juist! De komende weken gaan wij onze stem krachtiger dan ooit laten horen tijdens meer dan 12 intochten met racistische karikaturen van zwarte mensen, voor #2020zwartepietvrij!”
Zwarte piet is een racistische karikatuur De Kinderombudsman, het College voor de Rechten van de Mens en het Comité tegen Rassendiscriminatie van de Verenigde Naties hebben opgedragen zwarte pieten in heel Nederland aan te passen. De Kinderombudsman stelt dat ‘Zwarte Piet zodanig moet worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaasfeest’ door ‘Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken’. Het Sinterklaasjournaal, diverse gemeenten, scholen en andere organisaties hebben inmiddels zwarte piet al in de ban gedaan, maar de traditionele zwarte piet komt op veel plekken nog voor.
Op 16 november zal KOZP op meerdere plekken in het land van zich laten horen, ook in Den Haag. De groep roept burgemeesters, lokale en landelijke politici op om ervoor te zorgen dat het fundamentele demonstratierecht in 2019 wordt beschermd. De weigering van burgemeesters, Kamerleden, ministers en de minister-president om het geweld en de schending van grondrechten ondubbelzinnig te veroordelen is een vrijbrief voor extremisten om steeds gewelddadiger op te treden. Mensen die willen mee demonstreren kunnen zich aanmelden via dit formulier.
(einde persbericht)
Het AD schrijft over de geschokte reacties op het ernstige geweld tegen KOZP en de poging van Piet-extremisten om de vrijheid van debat te om zeep te helpen:
"Vanuit diverse hoeken wordt met grote verontwaardiging op de gewelddadigheden gereageerd. ,,We hebben in Nederland een vrije debatcultuur en vrijheid van meningsuiting. Dat ga je niet proberen te beïnvloeden met geweld of gewelddadige acties”, meldt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een reactie. De gemeente Den Haag schaart zich achter die woorden. ,,Wij keuren geweld altijd af,’’ aldus een woordvoerder."
Correctie: Dat een van de verdachten uit het Groningse Den Andel zou komen, blijkt niet te kloppen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.