74

Tijd rekken of inbinden? Syrië akkoord met ultimatum

Update: Rusland steunt ultimatum chemische wapens, Syrië akkoord ... Eerder: Amerikaanse minister Kerry stelt ultimatum en neemt het weer terug ... Assad waarschuwt Amerika: ik heb ook bondgenoten 

Het regent maandag ultimatums en dreigingen tussen Syrië en de VS. Zo stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dat de Syrische president Assad militair ingrijpen door de VS kan voorkomen door zijn voorraad chemische wapens in te leveren. Hij moest al snel zijn woorden inslikken: ze waren niet letterlijk bedoeld meldde zijn ministerie later. Assad op zijn beurt waarschuwde de Amerikanen dat Syrië niet alleen zal staan als Amerika het land aanvalt.


Dit artikel wordt bijgewerkt

Update 22.00 uur:
Er heeft zich een piepklein ontsnappingsgat geopend, waardoor Obama mogelijk ontsnapt aan militair ingrijpen in Syrië. De opmerking van John Kerry over het inleveren van chemische wapens door Syrië vond onverwachtse bijval in Russische hoek. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov herhaalde het voorstel van Kerry en heeft inmiddels contact gehad met zijn Amerikaanse collega John Kerry om de mogelijkheden te bespreken. Walid al-Moualem, de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, ging onmiddellijk akkoord met het Russische voorstel. Omdat het Syrische regime altijd ontkent heeft te beschikken over chemische wapens, laat staan ze te hebben ingezet, wordt rekening gehouden met een retorische truc om tijd te rekken. De Amerikaanse president Obama geeft vandaag een zestal interviews en morgen een speech over Syrië. De verwachting is dat hij de stemming in het Huis van Afgevaardigden afwacht alvorens een besluit af te kondigen en de mediaoptredens vooral zal gebruiken om sympathie te kweken bij de bevolking.

Eerder:
De opmerking van Kerry kwam na een slimme vraag van een journaliste bij een persbijeenkomst in Londen. Zij vroeg of er nog iets was wat Assad kon doen om militair ingrijpen te voorkomen. Kerry zei dat Washington bereid is van aanvallen af te zien als Assad binnen een week zijn chemische wapens aan de internationale gemeenschap overdraagt. Maar dat zou toch niet gebeuren, vervolgde hij. Het ministerie reageerde al snel. De Volkskrant citeert. 

‘Minister Kerry maakte een retorisch commentaar over de onmogelijkheid en onwaarschijnlijkheid dat Assad de chemische wapens overdraagt die hij ontkent te gebruiken. De minister wilde alleen maar zeggen dat de wrede dictator met een historie aan leugens en gesjoemel met feiten niet kan worden vertrouwd als het om chemische wapens gaat (..)’

Kerry herhaalde in Londen dat er overtuigend bewijs is dat Assad-regime de gifgasaanval op een wijk in Damascus heeft laten uitvoeren, meldt ook de NOS. Volgens Kerry hebben alleen president Assad, diens broer en een hoge militair zeggenschap over het gebruik van chemische wapens in Syrië. De internationale gemeenschap mag zich niet afzijdig houden, aldus de Amerikaanse minister.

Wraak
Assad zei in een interview met de Amerikaanse zender CBS dat het niet in het belang van de Amerikanen is om Syrië aan te vallen. De Syrische president waarschuwt de Amerikanen voor wraak en repercussies vanuit de regio. Hij wijst de Amerikaanse president Obama er fijntjes op dat Syrië niet de enige speler in de regio is. Hij verwijst daarmee naar zijn bondgenoten Iran en Hezbollah, de Libanese militante beweging die ook nu al met het Assad-regime meevecht. “Er zijn verschillende partijen met verschillende ideologieën”, zegt Assad. “Die zijn hier allemaal bij betrokken.”

Op de vraag of de wraak van Syrië ook kan betekenen dat Assad zijn chemisch arsenaal opnieuw aanspreekt en richt op Amerikaanse doelen, antwoordt hij ontwijkend, zo meldt ook nieuwssite NU.nl. “Als de rebellen of terroristen die wapens hebben kan het gebeuren. Ik weet het niet, ik ben geen waarzegger.”

Assad zegt niets te weten van een door zijn troepen uitgevoerde chemische aanval en verwijt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dat die beschuldigingen maakt “zonder een stukje bewijs“. “We waren niet in de regio waar de aanval plaatsvond en weten überhaupt niet zeker of er wel iets is gebeurd”, stelt Assad.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)