34

Timmermans: ambassades mogen best advies geven over belastingontwijking

'Ik zie niet in wat verkeerd is aan ambassades die voorlichting geven aan bedrijven'

Ministers Timmermans vindt het prima als Nederlandse ambassades, zoals die in Kiev, aan bedrijven uitleggen hoe hier belasting kan worden ontweken. ‘Als ze dat niet doen, dan geef ik ze op hun donder’, zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in een debat met de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het debat was een bijeenkomst die vorig jaar in een hotel georganiseerd werd door de ambassade in Kiev, waarbij fiscaal juristen aan Oekraïense bedrijven uitlegden hoe ze van het aantrekkelijke Nederlandse belastingklimaat konden profiteren. In Den Haag werd daarop verontwaardigd gereageerd, omdat de Staat der Nederlanden daarmee riskeerde dat oligarchische graaiers werden geholpen om hun miljardenvermogens goedkoop in Nederland onder te brengen.

Volgens de minister zijn er ‘natuurlijk’ geen oligarchen voor de bijeenkomst uitgenodigd en hoort zo’n voorlichtingsbijeenkomst bij de belangrijkste taak van elke Nederlandse ambassade: service verlenen aan Nederlandse bedrijven en aan buitenlandse bedrijven die zich in Nederland willen vestigen. Timmermans:

Dat moeten ze dagelijks doen. Zo niet, dan geef ik ze op hun donder. Daar in Kiev zijn gewoon de wettelijke kaders uitgelegd als je economisch actief wilt zijn in Nederland. Het gaat om bonafide bedrijven en ik ga geen onderscheid maken tussen bedrijven die in bloembollen doen of in financiële dienstverlening.

Oppositiepartijen GroenLinks en SP namen echter geen genoegen met de verklaring van de minister. Juist in een land als Oekraïne – waar de helft van het nationaal vermogen in de zakken van oligarchen is verdwenen – moet een ambassade het risico niet willen lopen om aan ‘onderaannemers van onderaannemers te leren hoe ze belastingontwijkende constructies kunnen opzetten’, aldus Klaver (GroenLinks) en Merkies (SP). Klaver vindt dan ook dat Nederlandse ambassades voortaan in ‘dat soort landen’ moeten afzien van het geven van dergelijke presentaties.

Timmermans blijft echter van mening dat het aantrekkelijke belastingklimaat juist is waardoor Nederland kan concurreren met andere EU-landen en Groot-Brittannië in het bijzonder:

Dat hoort erbij. Nederland heeft er bewust voor gekozen die concurrentie op te zoeken. Ons land is voor veel investeerders aantrekkelijk. Ik wil die kans op werkgelegenheid in Nederland niet teniet doen.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (34)