67

Timmermans laakt Israelische beschuldiging van Nederlandse diplomaat

Israel wil VN-diplomaat Robert Serry het land uitzetten

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gelooft in de onschuld van de Nederlandse VN-diplomaat Robert Serry, die in Israël onder vuur ligt. Minister Lieberman van Buitenlandse Zaken dreigt Serry tot ongewenst persoon te verklaren, nadat hij er van is beschuldigd 20 miljoen dollar te willen overmaken naar de Palestijnse beweging Hamas.

Dat meldt de Volkskrant. Serry is al zeven jaar namens de Verenigde Naties in Israel actief bij het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Volgens Timmermans heeft Serry geprobeerd een probleem op te lossen met de betaling van salarissen van ambtenaren in de Gazastrook.

Serry heeft tegen de Israëlische krant Haaretz gezegd dat het hem verbaast dat hij uit de media moet vernemen dat hij mogelijk tot ongewenst persoon wordt verklaard. Het besluit daarover valt mogelijk zondag, maar volgens de krant is premier Netanyahu nog niet om goedkeuring gevraagd. Binnen het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gevreesd dat het uitzetten van een diplomaat van de Verenigde Naties Israël op scherpe kritiek van de internationale gemeenschap zal komen te staan.

Serry wordt in Israel gezien als pro-Palestijns. Hij werd eerder dit jaar in Jeruzalem korte tijd tegengehouden door Israëlische politiemensen toen hij meeliep in een paasprocessie van Palestijnse christenen.

CC-foto: Yossi Gurvitz

Geef een reactie

Laatste reacties (67)